Poročilo o stanju v slovenskem bančnem sistemu je Janša prejel od Banke Slovenije. Zvonka Fišerja in Vinka Gorenaka je pozval, naj v okviru svojih pooblastil in odgovornosti storita vse, da se čim prej raziščejo sumi oškodovanj, ki se porajajo ob navedbah in podatkih v poročilu.

Banka Slovenije je poročilo o stanju v slovenskem bančnem sistemu pripravila v okviru priprave rešitev za sanacijo slabih bančnih terjatev.

Minister za notranje zadeve je med tem poročilo že predal policiji, so sporočili z notranjega ministrstva. O poročilu sta se Gorenak in Fišer že tudi pogovarjala. 

O poročilu so se tako na ponedeljkovem sestanku pogovarjali Gorenak, Fišer in državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Barbara Brezigar.

Potrebno posvetiti vso pozornost

Na ministrstvu poudarjajo, da so se sogovorniki strinjali, da je treba problemu slovenskega bančnega sistema posvetiti vso pozornost in da mora biti problematika prednostno obravnavana tudi na tožilstvu.

Zaradi oznake zaupnosti vsebine poročila na ministrstvu ne razkrivajo, je pa Gorenak o tem že opravil razgovor z vodstvom policije. Minister bo policiji podal tudi posebne usmeritve, kako naj se kadrovsko, organizacijsko in tehnično organizira, tako da bo v kar največji meri sledila usmeritvam tožilstva.

"Pred roko pravice smo enaki vsi, zato moramo storiti vse, da se raziščejo sumi oškodovanj v slovenskem bančnem sistemu in da krivce za enega največjih problemov te države pripeljemo pred sodišče," je ob tem dejal Gorenak.

Janša je poročilo o stanju v slovenskem bančnem sistemu, ki ga je pripravila Banka Slovenije Gorenaku in Fišerju odstopil zato, ker se v njem po njegovi oceni pojavljajo sumi oškodovanj. Premier je oba pozval, naj čim prej raziščeta navedene sume.

Kranjec poslance z informacijo o razmerah seznanil že julija

Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec je z informacijo o razmerah v slovenskih bankah že julija seznanil poslance, nadzornik bančnega sistema pa je prispeval tudi podatke o slabih terjatvah v slovenskih bankah za parlamentarno delovno skupino, ki je usklajevala rešitev za sanacijo bank.

Koalicija se je sicer uskladila o prenosu slabih terjatev na posebno agencijo oziroma sklad, ministrstvo pa naj bi v kratkem pripravilo tudi potrebne zakonske podlage, ki bodo podlaga za nadaljnja usklajevanja.

Poleg tega mora ministrstvo pripraviti tudi informacije o javnofinančnih učinkih takšne rešitve, za kar pa so podlaga natančni podatki o slabih terjatvah v treh največjih slovenskih bankah. Poleg podatkov Banke Slovenije potekajo tudi skrbni pregledi v posameznih bankah. Prve ocene pregleda v Novi Ljubljanski banki so že znane, pregleda pa potekata tudi v Novi Kreditni banki Maribor (NKBM) in Abanki.

Šušteršič: Odkrivanje nepravilnosti je ključnega pomena pri vzpostavitvi ponovnega zaupanja

Poleg Janše je to ob nedavnih kriminalističnih preiskavah v NKBM med drugim poudaril tudi finančni minister Janez Šušteršič. Kot je poudaril, je odkrivanje nepravilnosti v bankah ključnega pomena pri vzpostavitvi ponovnega zaupanja javnosti v bančni sistem.

Zaradi nakopičenih slabih terjatev in sumov nepravilnosti v bankah je bila predmet kritike tudi Banka Slovenije, češ da ni ustrezno opravila nalogo bančnega nadzornika.

Iz Banke Slovenije so nedavno sporočili, da bančni nadzor trajno prisotnost v banki oziroma odobritve vsake poslovne odločitve. Ob tem so poudarili, da morajo pri nadzoru in morebitnih ukrepih paziti, da banki ne naredijo več škode kot koristi. Pojasnili so tudi, da so v zadnjih letih v številnih primerih sodelovali z drugimi regulatorji in organi pregona.

O nekaterih sumih oškodovanj smo pisali že v člankih:

"Hrvaški" milijoni NKBM v delnice banke?

Preiskava NKBM: V Sloveniji vse tri priprte izpustili, na Hrvaškem prostost odvzeli petim

Nove težave NKBM pri razčiščevanju domnevno spornih poslov na Hrvaškem

Milijonsko posojilo naj bi pristalo v Panami: NPU preiskavo Vegrada razširil še na NLB

NPU preiskuje sume kaznivih dejanj v zvezi s poslovanjem NLB