Najstniki, ki se še pred 18 letom starosti navadijo na redno uporabo kanabisa, lahko s tem povzročajo trajno škodo svoji inteligenci, spominu in koncentraciji, kažejo izsledki dolgotrajne in obsežne raziskave, ki so jo objavili v ponedeljek.

Raziskovalci iz Velike Britanije so ugotovili, da redna uporaba in odvisnost od kanabisa pred 18 letom povzroča t.i. nevrotoksični efekt, obsežnejša uporaba kanabisa po 18 letu pa naj ne bi imela tako resnih posledic.

Nižji IQ, slaba koncentracija in spomin

Terrie Moffitt profesorica psihologije in nevroloških študij, ena vodilnih v raziskavi, je dejala, da je širina in dolžina študije, v katero je bilo bilo vključenih več kot 1000 ljudi in je trajala 40 let, dodajata vrednost in kredibilnost ter tehtnost dokazom študije. ''Tako posebna raziskava je, da lahko zelo prepričano trdim, da je uporaba marihuane po 18 letu varna, za možgane pred to starostjo pa zelo uničujoča.'' Pred 18 letom se možgani še vedno organizirajo in modelirajo, poskušajo postati kar najbolj učinkoviti in so zato lahko bolj občutljivi na zdravila in droge, je še dodala.

Moffittova je analizirala 1037 Novozelandcev, ki so se študije udeležili. 96 odstotkov jih je v študiji ostalo vse od leta 1972 ko se je začela, pa do danes. Pri starosti 38 let so vsi opravljali obsežne psihološke teste, da bi ocenili njihov spomin, hitrost procesiranja podatkov, razumevanje in pa vizualno procesiranje. Tisti, ki so v najstniških letih redno uživali marihuano, so imeli znatno slabše rezultate. Prijatelji in sorodniki so bili redno intervjuvani v okviru študije in so pogosteje poročali o motnjah spomina in koncentracije pri rednih uporabnikih kanabisa, kot so izguba osredotočenja in pozabljanje vsakdanjih opravil. Raziskovalci so ugotovili tudi, da so ljudje, ki so začeli uporabljati marihuano že v najstniških letih in z njo nadaljevali še leta naprej, izgubili 8 točk na testih inteligenčnega kvocienta (med 13 in 38 letom).

Marihuana ni neškodljiva!

Nadalje je raziskava potrdila še, da osebe, ki so ''travo'' kadile po tem, ko so dosegle odrasla leta, ko so že imele polno razvite možgane, niso imele podobnih stranskih učinkov kot najstniki. Moffittova poudarja, da marihuana ni neškodljiva. Upada stopnje IQ ni moč razložiti niti z uživanjem alkohola niti z uživanjem katerih drugih drog, niti z manj učenja. Sodelavka Moffittove v raziskavi, Meierjeva je ob tem dejala, da je ključna spremenljivka starost, pri kateri začnejo mladi uporabljati marihuano. Še enkrat je poudarila, da je sporočilo študije več kot jasno: ''Marihuana ni neškodljiva in nenevarna.''

Mierjeva dodaja, da čeprav se 8 točk na lestvici IQ ne sliši veliko, lahko to pomeni, da iz 100 padete na 92. To pa pomeni, da padete iz skupine, ko jo predstavlja več kot 50 odstotkov prebivalstva v skupino le 29-ih odstotkov. Višji IQ je povezan tudi z višjo stopnjo izobrazbe in sovpada z višjim prihodkom, boljšim zdravjem in daljšo življenjsko dobo. Nekdo, ki izgubi 8 IQ točk kot adolescent je lahko še leta naprej resnično prikrajšan.
Robin Murray, profesor psihiatrije, ki sicer ni bil vpleten v izvajanje te raziskave, je dejal, da je študija sama impresivna in da moramo rezultate jemati resno. ''Tudi javno prepričanje med mladimi je, da težki uporabniki marihuane sčasoma izgubijo svoje sposobnosti in končno dosežejo mnogo manj, kot bi bilo od njih pričakovati. Študija zagotavlja eno od razlag zakaj bi to lahko bilo tako.''