Izdal je štirinajst albumov, na njih je avtor vseh besedil, ki jih je uglasbil sam ali skupaj s skladateljem in kitaristom Mirom Tomassinijem, s katerim sodeluje od Tiste črne kitare leta 1985. Vlado Kreslin mnogokrat k sebi na oder povabi tuje ali domače mlajše muzičarje, nocoj bo ob njem poleg zvestih članov Beltinške bande in Malih bogov tudi mlada zasedba Balkan Boys. Kreslin je mojster velikih koncertov, že dvajset let vsakega decembra v Cankarjevem domu pripravi tradicionalne koncerte z gosti. Napisal je več knjig in pesmaric, nazadnje obsežno notno knjigo Pesmarica (2011), ter uglasbil več filmov in gledaliških predstav.

Festival Ljubljana, četudi je največji v državi, si programa brez vašega koncerta verjetno ne zna več predstavljati, očitno se jim tudi precej "izplačate". Kakšna je formula do uspešnega "trade marka"?

Letos smo že enaindvajsetič del rednega programa Festivala Ljubljana. Ne vem pa, kakšna je formula; morebiti je v tem, da je ne iščeš, da se z njo ne obremenjuješ.

Tokrat nastopite z obetajočimi Balkan Boys. Čemu ste jih povabili s sabo na oder?

Povod je bila njihova priredba pesmi Namesto koga roža cveti. Bil sem gost na njihovem promocijskem koncertu. Po dvajsetih letih, ko smo s skupino Šukar preigravali cigansko muziko, sem se je dotaknil spet z Balkan Boys. To so mladi, talentirani in strastni glasbeniki.

Kolikokrat ste že zaigrali Tisto črno kitaro? Ljudje jo hočejo slišati, kaj pa vi? Jo kdaj preskočite?

Tisto črno kitaro sem zaigral že neštetokrat. Tudi Rolling Stones že desetletja sprašujejo, ali se še niso naveličali izvajati Satisfaction. Toda zakaj bi se je naveličal? Saj je živa in se stalno spreminja, tako kot so živi in se stalno spreminjajo tudi njeni poslušalci. Včasih je ne zaigramo, ker so koncerti prekratki, haha!

Lepo, da so vas medse sprejeli tudi člani Društva slovenskih pisateljev, s čimer so vam tudi formalno priznali moč vaše besede. Ali v tem trenutku že nastajajo nove pesmi?

Da, nastajajo venomer, kot teče življenje. Ravnokar sem prišel s pogreba dragega prijatelja.

To ni političen song… Nič kaj optimistično ne kaže naši državi, politiki so izgubili zaupanje ljudi. Kako bi zvenel vaš "političen song", da bi mu učinkovito prisluhnili tudi naši politiki?

Ravno te dni so mi prisluhnili na odprtju Radgonskega sejma, vendar sem pel bolj "domoljubne" prekmurske pesmi (smeh). Sicer je res, da nam v veliki večini kažejo poti "špecarji iz prvih klopi", vendar vsega tudi ne bi smeli naprtiti politikom. To je najlaže. Neka druga naša pesem pravi: "...poj mi pesem o povprečnosti / fovšljivosti / ubogljivosti in kako se je znebi!"

V kantavtorstvu se zdi, da niste več tako osamljeni. Pravijo, da je ta glasbena zvrst deficitarna, a ravno vi to tezo postavljate na glavo, tudi z rockovskimi ali ljudskimi prijemi. Imate kakšen nasvet za mlade glasbene avtorje?

Kot smo prvi po številu traktorjev na prebivalca na svetu, če se izrazim v duhu radgonskega sejma, mislim, da smo v vrhu tudi po gostoti kantavtorjev. In kot v športu smo tudi tu individualisti. Malo težje zdržimo neskregani v ekipi (smeh). Bolj kot za avtorje bi imel nasvet za urednike in medije: svetoval bi jim, da prisluhnejo mladim avtorjem, jih vrtijo in objavljajo.