Gre za tožbo, ki jo je T2 vložil že januarja 2007, vendar do danes ni prišlo do glavne obravnave. Nazadnje je bila predvidena v sredini junija letos, a jo je sodišče (ponovno) zadnji hip preložilo na začetek septembra. Spomnimo, da T2 očita Telekomu sistematično kršenje zakonodaje. Prepričan je namreč, da je že septembra 2004 izpolnjeval vse pogoje za ponujanje storitev, vendar je moral vstop na trg preložiti, ker naj ga Telekom zavestno ne bi hotel priklopiti na lastno omrežje. Nato pa naj bi mu tudi onemogočal priklope novih uporabnikov.

S čim je Kramberger uspel prepričati novega predsednika uprave T2 Saša Todorovića in novega lastnika Jurija Krča, včeraj pozno popoldne nismo mogli preveriti. Po zanesljivih informacijah pa bo Kramberger, ki je tudi sam sodeloval pri sestavi tožbe, v skladu z dogovorom izročil vso relevantno listinsko dokumentacijo, ki je v njegovi posesti in s katero ne razpolaga T2. Kramberger, ki je bil vrsto let nekakšen neformalni šef T2, je namreč družbo zapustil nekje konec leta 2009, ker se ni strinjal z njeno prodajo.

Kot smo izvedeli, bo Kramberger podal tudi ustne in pisne izjave v prid tožbenemu zahtevku zoper Telekom, z novim vodstvom T2 pa je pripravljen deliti tudi vse okoliščine o pripravi preteklih poslovnih načrtov. Za 100.000 evrov visoko nakazilo, ki je bilo neuradno že izvedeno, se bo Kramberger odpovedal tudi vsem pravnim postopkom zoper T2, ki jih je sprožil v zadnjem času. Za nameček je prišel do pogodbe o poslovnem svetovanju.

Zato pa se zdaj že nekdanja siva eminenca T2 ni pripravljena odpovedati 3,45 milijona evrov visoki terjatvi. To je Kramberger prijavil tudi v prisilni poravnavi T2, in sicer na podlagi "pogodbe o izdelavi rešitve tehnično-ekonomskega problema". Spor o omenjeni terjatvi se bo razrešil na sodišču, če bi Kramberger zmagal, pa bi v skladu s potrjeno prisilno poravnavo šele leta 2021 dobil 1,5 milijona evrov.

Da je dogovor dokončen, priča tudi dejstvo, da je Kramberger pred dnevi na T2 neodplačno prenesel svoj 0,01-odstotni lastniški delež v T2, do katerega je prišel v prisilni poravnavi. To je bil namreč sestavni del dogovora. Kot smo poročali, sta iz lastništva T2 izstopili tudi podjetji DSC (0,8 odstotka) in Smart Inženiringi (0,27 odstotka), le da je bilo to povezano z ureditvijo razmerij s podjetjem Smart Com, ki je konec leta 2009 prvi predlagal stečaj T2. Po novem sta tako lastnika T2 le Gratel in Lokainvest, ki ju obvladuje Jurij Krč.