Medtem jim je Agencija RS za okolje pred kratkim že izdala okoljevarstveno in naravovarstveno soglasje za žičniški sistem, vlada pa podelila koncesijo, kar je Boštjan Čokl ocenil kot izredno pozitiven premik pri naložbi, vredni 50 milijonov evrov. Pri njej sodelujejo tudi tuji partnerji, nasvete za smučarski center pa so iskali pri lastnikih priljubljenega smučišča Kronplatz. Sodelovanje z državnimi ustanovami je po Čoklovi oceni zgledno, postopki potekajo hitro in center naj bi po prvotnih načrtih deloval že letos pozimi. "Eden od lastnikov zemljišča in apartmajev (Branko Mencinger, op. p.) poskuša izsiliti večmilijonsko korist. Ker smo se z več kot 70 lastniki dogovorili, na izsiljevanje ne pristajamo, zato se bodo postopki pridobivanja stavbne pravice verjetno zavlekli za dva meseca. Tako ne bomo pravočasno začeli gradbenih del, da bi smučali že letos," trdi Čokl.

Ker naj bi na novem smučišču zaposlili 70 ljudi in gre za največjo naložbo v taka smučišča v Evropi, je treba spomniti, da vlagatelji do zdaj niso našli skupnega jezika z lastnikom sosednjega smučarskega centra Kobla, s katerim bi lahko bilo novo smučišče povezano. Novi center naj bi nastal nad Bohinjski Bistrico, levo od Koble, in naj bi bil v bodoče povezan tudi s smučiščem Soriška planina.

Toda Bohinjci so nam povedali drugo plat zgodbe, med njimi tudi lastnik apartmajev Branko Mencinger. "Nič ne nagajam, samo zahtevam recipročnost. Podjetnik Čokl naj meni podpiše soglasje, ki ga potrebujem za gradnjo na moji parceli, in potem ne bo več težav." Izvedeli pa smo, da ni edini, ki še ni podpisal soglasja, potrditev pa dobili pri Zdravku Ravniku: "Bohinjci smo zaradi zgodb iz preteklosti nezaupljivi do na hitro predloženih pogodb. Nisem razumel, da se od mene zahteva služnost za desetino moje parcele zaradi postavitve žičnice, v zemljiški knjigi pa naj bi potem služnost veljala za celotno parcelo. Šest lastnikov je podjetniku Čoklu poslalo pripombe k pogodbi, ker danes nihče ničesar ne podpiše kar tako, brez temeljitega pregleda. Po več kot mesecu dni pa odgovora nismo dobili."

Kljub zapletom nezadovoljni lastniki zemljišč v en glas poudarjajo, da podpirajo gradnjo smučišča, a morajo vendarle zaščititi tudi svoje interese. "Obžalujem, če nasprotovanja zavirajo tak projekt, ki je dobil tudi zeleno luč države. Občina Bohinj je in bo storila vse, da bi ta izjemna pridobitev čim prej tudi dejansko zaživela," je zaplet komentiral župan Franc Kramar. In če je tokrat država ravnala hitro in učinkovito, bodo zdaj na potezi očitno ljudje, ki naj bi ob in od tega velikega smučišča živeli.