Na svetovnih borzah so se Googlove delnice spustile za 1.3 odstotka na 669.57 ameriških dolarjev, Samsungove pa za 7.5 odstotkov. Ta padec je južno korejskemu podjetju povzročil za 12 milijard škode. Applove delnice pa so se povzpele za 2 odstotka in dosegle vrednost 676.71 ameriških dolarjev.

Analitiki poudarjajo, da je sodna zmaga Appla nad Samsungom še dodatno utrdila njihov položaj, to pa ravno v času, ko se pripravljajo na predstavitev novega iPhona 5. Omenjena zmaga naj bi tudi prisilila dve tretjini trga v določene spremembe.

Samsung mora Applu plačati dobro milijardo dolarjev, a se bo pritožil

"Medtem, ko si bo zaradi razsodbe Apple na ameriškem trgu najverjetneje pridobil nov delež uporabnikov, bodo predstavitve nekaterih Samsungovih produktov verjetno prestavljene,“ sklepajo analitiki Canaccord Genuityja.

Še trši boj

Boj na trgu mobilnih telefonov se je tako še dodatno okrepil, saj sta v tekmo še intenzivneje vstopila Google s svojim modelom Nexus 7 in Microsoft s tablico Surface. Izguba Samsunga naj bi sicer pomenila tudi pozitivno vzpodbudo za BlackBerryjev prihajajoči operacijski sistem 10 in za Nokiine naprave. BlackBerryjeve delnice so se namreč v zadnjih dneh povzpele za 3.1 odstotek, Microsoftove pa za 0.8 odstotka.

Analitiki ob tem še dodajajo, da bi bila prepoved prodaje obstoječih Samsungovih modelov Galaxy S, SII, Nexus in Galaxy Tab malo verjetna.