Tožilstvo se že več let sooča s kadrovskimi težavami, Fišer je v poročilu o delu tožilstva za lansko leto celo zapisal, da na večini tožilstev vlada "kronična kadrovska podhranjenost".

Lani je bilo na tožilstvih povprečno le 150 imenovanih državnotožilskih funkcionarjev, vendar je bilo zaradi denimo bolniških in porodniških odsotnosti dejansko aktivnih povprečno le 111. Nanje je povprečno pripadlo dobrih 466 zadev, kar je največ v zadnjih letih. S pomanjkanjem kadra imajo težave tudi na specializiranem tožilstvu, ki je bilo ustanovljeno lani, saj tudi tam še niso zasedena vsa mesta.

Gorenak in Fišer sta na današnjem srečanju izmenjala tudi stališča glede sprememb zakona o državnem tožilstvu in pomembnosti prednostnega reševanja zadev na področju gospodarskega kriminala. Na MNZ sicer več informacij o srečanju ne razkrivajo.

Minister Gorenak je že maja napovedal, da se bodo jeseni pripravili večje spremembe državnotožilske zakonodaje. Gorenak je poudaril, da pri tem ne bo šlo za poskus Fišerjeve razrešitve, temveč za krepitev vloge, ki jo tožilska organizacija in generalni državni tožilec po ministrovih besedah morata imeti. Spremembe naj bi prav tako odpravile administrativne ovire in nesmisle ter skrajšale nekatere postopke, je še pred poletjem pojasnil minister.