Hrovatič, ki je skupaj s predsednikom Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Cvetkom Zupančičem predstavil delo zbornice na mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu Agra, je dejal, da je KGZS Upravi RS za zaščito in reševanje dala zahtevo za predoceno škode. Ko je bila ta opravljena, je uprava izdala sklep regionalnim in občinskim komisijam, naj škodo popišejo.

Po oceni svetovalne službe, ki je opravila oceno na posameznih območjih, je suša prizadela vsa območja, najmanj Gorenjsko in Koroško, je še dejal Hrovatič.

Zupančič pa je dodal, da je KGZS pozvala vse občine, naj popišejo škodo. Vendar tega v vseh občinah še niso izvedli. V tistih, kjer še niso, je to zato, ker, kot je ocenil, nekateri župani za to niso zainteresirani, bodisi zato, ker je pri njih mogoče manj škode, ali zato, ker je to strošek občine.

"Vztrajamo, da se popis nadaljuje, saj je škode toliko, da se mora temeljito popisati, da se sproži postopek, s katerim bo možno iz sklada za naravne nesreče pridobiti sredstva," je dejal Zupančič. O solidarnostni pomoči kmetom je dejal, da bodo zanjo poskrbeli v sodelovanju z zadružno zvezo, pri čemer bo pomoč v krmi namenjena predvsem za ohranitev kakovostne črede, saj bi z njeno prodajo povzročili dolgoročno škodo.