Glede na vse okoliščine je jasno, da je kazen politično motivirana. Pred časom je po skoraj dveh letih ameriško pravosodje končalo zvezno preiskavo proti Armstrongu. Zaradi pomanjkanja dokazov se je izognil zaporu ali denarni kazni. »Zvisel« je tudi agent Nowitzki, ki je bil pes sledilec v primeru Balco z vpletenimi zvezdniki iz atletike. Nekateri, predvsem USADA, pa niso odnehali in v želji po publiciteti upokojenega zvezdnika niso pustili pri miru. Nekaj časa se je z odvetniki še boril proti obtožbam. Tik pred izrekom kazni pa je taktično navrgel, da v lovu na čarovnice ne bo več sodeloval.

V USADA pravijo, da želijo razčistiti za nazaj. Kakšen smisel ima to, je druga plat. Spovedi glavnih akterjev kolesarstva devetdesetih let kažejo, da je bilo najbolj mračno obdobje glede uporabe dopinga. Armstrong ni nikoli ničesar priznal. Kredibilnosti tudi njegova kazen, ki sicer s strani krovne organizacije UCI še ni potrjena, ne bo dvignila. Imena, ,ki so v rezultatih za njim, jo imajo še manj. Da je bil absolutni prvak, v nogah in glavi, pa ni dvoma. Bil je prvak tedanjega časa, ki ga ni mogoče brisati. V glavi je bil močan kot jeklo in še kako dobro je plaval s časom, o čemer ni nobenega dvoma. Ali je bil dopingiran ali ne, pa je sedaj prepozno ugotavljati. Verjetno se bodo vrhovne organizacije prav kmalu začele ukvarjati z vprašanjem, da je zaradi pravila osemletne retroaktivnosti za kaznovanje pod vprašanjem le sezona 2005. Zadnja od sedmih zmag na Touru. Dopinški laboratoriji lahko vzorce izpred osmih let še vedno pregledajo.

No, pravo vprašanje je, kakšen namen so imele številne dopinške kontrole doslej. Čez 500 jih je opravil Lance. Doslej so bile ob vsej znanosti na področju analiz vse negativne. Pravijo, da je imel dobre veze in poznanstva, da  je lahko zlorabe prikrival. Za vseh 500? Najbolj kontrolirani športnik na svetu. Zelo podobno je z biološkim potnim listom, ki ga je začela razvijati leta 2008 prav Mednarodna kolesarska zveza UCI. Tudi Lance je bil v sistemu ob vrnitvi 2.0. Kaj je z njegovim profilom, ni nikjer analizirano. Kje so strokovnjaki za milijone evrov? Da sistem biološkega lista ne deluje, imamo tudi v Sloveniji žalosten primer športnika, ki kljub vsem dokazom sistemu ni zmogel dokazati, da je nedolžen.

Američani sami Lancea obtožujejo na podlagi izjav doslej le delno poimensko znanih ljudi. Zakaj torej milijoni dolarjev/evrov za antidopinške analize, če obvelja beseda? Da je zaradi vsega tega v največji zagati UCI, je jasno. Sedaj so oni na potezi. Kaznovani upokojenec Lance je konec tedna v posmeh USADA nastopil na lokalni gorskokolesarski dirki v Koloradu, ki ni v njihovi pristojnosti. Fundacija Livestrong, ki jo je ustanovil kot preživeli v boju proti raku, pa ima te dni celo večji priliv na račun od zasebnikov, kot ga je imela prej.

No, kolesarstvo bo še nekaj časa poligon za afere. Dolge afere. Bolj stare kot nove afere. V sedanji dobi je v vrhunskem kolesarstvu dopinga mnogo manj, kot v podobnih panogah, atletiki in plavanju. Številke izpred olimpijskih iger to le potrjujejo. Zaradi preprostega dejstva. Vsi kolesarji sedanje dobe so pod mnogo ostrejšim drobnogledom kot, zaradi globalne razpršenosti in sistemske zaščitenosti, ostali športniki. Dejstvu, da pa bodo izjemni dosežki predmet govoric in sumov na doping, pa se tudi tukaj in sedaj ni moč izogniti. Primer Armstrong jih le obudi iz spomina, če komu misel na to nanese.