Udeleženci Sončkovih počitnic se vse od leta 19995 radi vračajo k Miranu Franku in njegovim sodelavcem k stari solkanski čolnarni. "Letos smo imeli v posameznih izmenah 250 otrok. Mladi so se kopali v bazenu in v reki Soči, kjer so se učili tudi prvih voženj s kajaki, igrali so namizni tenis, košarko in odbojko na mivki, osvojili osnove plezanja po umetni steni," je povedal Miran Franko, idejni oče Sončkovega dogajanja, ki ga vsako leto popestrijo z mednarodnim športnim festivalom - Sončkovim dnem. Na Sončkove počitnice je do zdaj v vseh letih šlo več kot 30.000 mladih iz Slovenije in številnih evropskih držav.

Po besedah Mirana Franka se je vse skupaj začelo s tečajem kajakaštva ob pomoči Soških elektrarn, nato se je rodila Enajsta šola pod solkanskim mostom, ki so jo preimenovali v Poletje ob Soči. " Še posebno ponosni pa smo na sodelovanje s SOS-centrom iz Sarajeva. Od tam pridejo vsako leto odličnjaki. Vsi so sirote, ki ostanejo v varnih hišah na Dobrinji, dokler se ne postavijo na lastne noge," je zadovoljen Franko. Mladi iz Sarajeva so letos obiskali Postojnsko jamo, rudnik in muzej v Idriji, Lipico, se zapeljali z žičnico na Kanin, preizkusili raftanje na Soči v Bovcu, preizkusili pogum v solkanskem pustolovskem parku, v Lescah poleteli z letalom, prav tako pa si ogledali Piran, Ljubljano in hišo umetnikov Bažato v Goriških Brdih.

Na zaključku so vsi udeleženci prejeli posebne Sončkove kolajne, ki sta jih mladim podelila nekdanja olimpijca, atletinja Lidija Benedetič Kristančič in telovadec Miroslav Cerar. "Tu v Solkanu je prava šola življenja, druženja in prijateljstva. Zadovoljni mladi so dokaz, da so s Sončkom preživeli enkratne počitnice," je povedal Cerar.