Izhodišče vsakoletnega izbora so lestvice, ki temeljijo na računovodskih podatkih o stopnji rasti prihodkov od prodaje v petih letih. V letošnjem zboru Gazela 2012 torej preverjamo poslovanje podjetij med leti 2007 in 2011. Pri izbiri kandidatov za regijsko gazelo poleg podatkov o rasti upoštevamo podatke o dodani vrednosti, njeni rasti in indeks DaBeg, ki pokaže stopnjo rasti števila zaposlenih, primerljivo med različno velikimi podjetji. Na izbor vplivajo tudi verjetnost propada podjetja, ki ga po lastni metodologiji izračunava Bisnode, globalna umeščenost in kakovost ocene trajnostne rasti. Člani metodološke komisije opravijo tudi intervjuje z vodstvom podjetja, kar pripomore, da se podjetja obravnava čim bolj celovito.

Prva regijska gazela bo znana že 6. septembra v Novi Gorici, kjer bo prvi regijski izbor - izbor primorsko-notranjske gazele. Nato bo še pet četrtkov sledil po en regijski izbor. Zadnji bo letos v Celju, kjer bomo izbrali savinjsko-zasavsko gazelo.

Prav lani je ta regija dala tudi zlato gazelo, saj je bilo za najboljše podjetje med hitro rastočimi, torej za zlato gazelo, prepoznano podjetje KLS Ljubno. Z direktorjem Bogomirjem Straškom, ki podjetje vodi vseh 40 let njegovega obstoja, smo pripravili intervju, s peterico gazel, ki so bile finalistke Slovenske gazele 2011 (GMT, Kolektor Koling, Mikrografija, Lotrič meroslovje in XLAB), pa smo preverili, kako poslujejo in kaj je potrebno storiti, da bo Slovenija spet šla po poti razvoja.

Sicer pa so gazele, ki so po regijah med 100 najhitreje rastočimi, v obdobju med 2007 in 2011 ustvarile skupaj skoraj devet tisoč novih delovnih mest.

Objavljamo tudi seznam vseh gazel, potencialih kandidatk za regijsko gazelo. Naslednji ponedeljek, 3. septembra torej, bomo predstavili tri gazele, kandidatke za primorsko-notranjsko regijo, seznam 100 najhitreje rastočih gazel v regiji in analizo poslovanja regijskih gazel, ob tem pa tudi podrobno predstavili metodologijo izbora, ki ga lahko spremljate vsak dan na www.gazela.dnevnik.si, Facebooku in Twitterju (@Gazela_com).