Zmagovalni oder največje in edine enodnevne mednarodne dirke v UCI koledarju (delno) na slovenskih tleh, večji del z zunanjo podobo avstrijskega pokala, je bil tako povsem slovenski. Le kosi zmagovitega kolača v novomeški ekipi bi se lahko spremenili. Vse skupaj pa je bila le igra premoči, ki jo že celo sezono potrjuje ekipa Adria Mobil z njim v glavni vlogi (v soboto je zmagal tudi na ulični dirki okoli Grma v Novem mestu) in Milanom Erženom ali Boštjanom Mervarjem v spremljevalnem avtomobilu. Podatek, da je bilo še v vročem Zagrebu na startu 160 kolesarjev iz 24 ekip (iz 12 držav), je statistično dovolj dober podatek za kako kakovostno dirko je šlo in kako na širokem območje sega prevlada. Da so imeli vse pod kontrolo je dokazovala tudi zadnja ubežna kombinacija, ki sta jo ekipi Sava in Tirol izničili šele pred Ljubljano. V igri za zmago je bil Kristijan Djurasek.

Kump in Mugerli sta se na koncu lahko kar malo poigrala. "S tako ekipo, ki jo imamo, so vse zmage delo ekipe. Vse je bilo narejeno popolno. Tudi danes. Žal teh fantov ne bom mogel vzeti s seboj v Saxo Bank, a verjamem da se za vse našla priložnost med velikimi," je drgetaje od dolenjskega dežja komplimente pomočnikom še enkrat delil Kump. Dolenjsko puščico ima namen vzeti s seboj na Nizozemsko tudi selektor Martin Hvastija: "Pogoj je, če bom v formi. Vse delam, da bom." Medtem, ko je Kump v cilj pritiskal na pol moči, je Matej Mugerli do črte upal, da bo ponovil zmago iz leta 2010. "Marko bi lahko prepustil zmago, a le če bi zaviral," se je pošalil Primorec. "A je v redu. To je profesionalizem. Pomembno je, da zmaga ostane v ekipi," je navrgel izkušeno. Vrhunec sezone za Adria Mobil bo nastop na prvem ekipnem svetovnem prvenstvu 16. septembra v moštvenem kronometru.

"Morda, če bi bilo še 10 metrov. A prehitel bi le Mugerlija, za Kumpa sem vedel, da ne bo čakal," Luka Mezgec ni delal utvar, da bi presenetil dolenjski dream team. "Morali smo loviti ubežnike in tako sem ostal brez pomočnikov v zaključku. V zadnjem kilometru sem imel preslabo izhodišče. In prepozno sem opazil, da je Mugerli že daleč spredaj, tako mi je pobralo veliko moči, da sem se jima sploh približal," je pojasnil Kamničan. Tudi kolesar Save upa, da bo selektor Hvastija zavrtel njegovo številko za Nizozemsko. Kot tudi Brajkovičev "namestnik" za kronometer Robert Vrečer, zmagovalec prvih dveh v drugo smer zapeljanih izvedb LJ-ZG, ki je po drugi plohi po uri in pol sedel v avto ekipe Vorarlberg (kolega Bissinger in Benetseder sta bila četrti in peti, Slovenec Andi Bajt iz turške ekipe Salcano šesti). Mezgec in Vrečer se le nasmihata, ko je govora o tujih ekipah za 2013.