Gilbert in Rodriguez sta se od glavnine na najdaljši etapi letošnje dirke ločila nekaj kilometrov pred ciljem in po vzponu na olimpijski park Montjuic sama odločila o zmagovalcu. Sedem sekund za njima je bil na vrhu še Tiralongo. Najbolj zadovoljen je bil Rodriguez, četudi ni zmagal, saj je še povečal vodstvo pred zasledovalci. Britanec Christopher Froome (Sky) je na drugem mestu 53 sekund za njim, Španec Alberto Contador (Saxo Bank) na tretjem pa točno minuto.

"Prišel sem v cilj kot drugi, toda to mesto je zame kot kamenček v mozaik. Počasi se bližam cilju in še naprej bom dirkal kot doslej in sestavljal mozaik. Nekaj sekund tu, nekaj tam in na koncu zmagovalne stopničke ali celo zmaga ne bi smela biti vprašljiva," je med nasmehom dejal vodilni Rodriguez. "Vzpon na Montjuic je bil zelo težak. Ko sem videl, da je Rodriguez pospešil, sem vedel, da moram tudi sam, če želim okusiti etapno zmago. In uspelo mi je," pa je dejal Gilbert.

V ponedeljek je na dirki prost dan, v torek kolesarje čaka deseta etapa od Ponteareasa do Sanxenxoja (190 km), v sredo pa zelo pomemben kronometer.

Božič osmi v Franciji

Norvežan Edvald Boasson Hagen pa je zmagovalec enodnevne dirke za veliko nagrado Plouayja v Franciji, ki je del svetovne serije. Član ekipe Sky je napadel kilometer pred koncem 243 kilometrov dolge preizkušnje in sam prečkal ciljno črto. Sprint glavnine sta za končno drugo in tretje mesto dobila Portugalec Rui Costa in Avstralec Heinrich Haussler.

"Zelo sem zadovoljen zaradi današnje zmage. Ekipa je opravila res dobro delo, da me je držala v primernem položaju ves čas dirke, v končnici pa me spravila v ospredje," je za spletno stran svojega moštva povedal Boasson Hagen, ki je glavnino ugnal za pet sekund.

Od Slovencev se je na dirki, ki jo je lani dobil Grega Bole (Lampre), najbolj izkazal Borut Božič (Astana) z osmim mestom. Na dirki sta poleg Boleta, ki je z zaostankom 8:27 minute zasedel 127. mesto, in Božiča nastopila še Simon Špilak (Katjuša), ki je bil 75. (+0:05), in Kristijan Koren (Liquigas), ki dirke ni dokončal.

Kolesarji so morali sicer na dirki prevoziti devet krogov po 27 kilometrov. Glavni pobeg dneva je vključeval Driesa Devenynsa, Marcusa Burghardta, Aleksandra Kuščinkega, Sebastiena Dureta in Reina Taaramaeja, končal pa se je 30 kilometrov pred ciljem. Nato je napadel še Thomas Voeckler s štirimi kolesarji, toda ob vznožju zadnjega vzpona je bila glavnina spet skupaj.