Sutherland, ki živi prav v Boulderju, kjer je bil cilj etape, je prišel do prve etapne zmage po pobegu, v katerem je na začetku sodelovalo 14 kolesarjev. Avstralec je v odločilni napad krenil po zadnjem vzponu na Flagstaff Mountain, nazadnje je imel pred Arujem 20 sekund naskoka, pred Voigtom pa 26.

Za tremi vodilnimi pa je bržčas odločilno potezo za zmago na dirki naredil lanski zmagovalec Levi Leipheimer, ki je tri kilometre pred ciljem skočil iz skupine, v kateri je bil tudi do tedaj vodilni rojak Tejay van Garderen, in se odločil za napad za skupno vodstvo. Na cilj je sicer prikolesaril 45 sekund za Sutherlandom, toda imel je več kot dovolj naskoka pred tekmeci, da je oblekel rumeno majico vodilnega. Pred zadnjo etapo, kronometrom v Denverju, ima tako devet sekund prednosti pred rojakom Christianom Vandejem Veldejem - danes je bil šesti - in 21 pred van Garderenom.

Brajkovič je bil v cilju nekaj sekund za slednjim in je na koncu za zmagovalcem zaostal minuto in 22 sekund. Skupno je izgubil peto mesto, ki ga je imel po prejšnji etapi, in je zdaj osmi. Za novim vodilnim pa ima 41 sekund zaostanka.