Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so za STA pojasnili, da se bodo predlogi zakonov v okviru nove pokojninske reforme najprej usklajevali na koalicijski oziroma politični ravni, šele nato pa bodo izhodišča predstavljena socialnim partnerjem. Kot so dejali, datumi usklajevanj za zdaj še niso določeni, se bodo pa najverjetneje začela prihodnji teden ali prvi teden v septembru.

Vizjak je sicer v začetku tedna napovedal, da bo predlog pokojninske reforme pripravljen do konca meseca. V prvi fazi namerava vlada spremeniti pogoje predčasnega upokojevanja, pozneje pa bo treba dvigniti tudi upokojitveno starost.

Reforma bo vključevala še dodatno pokojninsko zavarovanje in informativne individualne račune. Slednjim nasprotuje Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), ki bo o tem spregovorila tudi na novinarski konferenci v ponedeljek.

Kot je ta teden že dejal minister Vizjak, verjame, da se socialni partnerji zavedajo nastalega položaja ter nujnosti reform na področju pokojnin in trga dela, zato upa, da jim bo rešitve uspelo uskladiti z njimi.

Vizjak je potrdil še, da se bo vlada o teh vprašanjih posvetovala tudi z opozicijo. O tem, kdaj jih bo obravnavala vlada, se bodo še odločili.

Izhodišče ministra je pokojninska reforma, ki je v prejšnjem mandatu padla na referendumu, pri tem pa nameravajo izluščiti tista vprašanja, ki so povzročila konflikt s socialnimi partnerji. Vizjak si ob tem želi, da bi reforma začela veljati s prihodnjim letom. Sicer pa meni, da bosta mesec ali dva pogajanj zadostovala za dogovor, saj je bilo o zakonu že veliko povedanega. Če bo kdo od partnerjev blokiral reforme, se bodo morali po njegovih besedah politično odločiti, kako naprej.