Sodelavec ZSSS Goran Lukič je v predstavitvi pregleda držav, ki so javno objavile neplačnike davkov, v četrtek v Ljubljani najprej izpostavil Hrvaško, ki je to storila konec julija. Kot je pojasnil, se na seznamu nahaja okoli 130.000 fizičnih in pravnih oseb, pri čemer okoli 3000 pravnih oseb državi dolguje 15 milijard kun (okoli dve milijardi evrov).

Lukič je ob sklicevanju na hrvaški časnik Zadarski list izpostavil, da se je v desetih dneh po objavi seznama davčni dolg znižal za 28,2 milijona kun (slabe štiri milijone evrov). Ta vsota naj bi se v celoti nanašala na plačilo starih davčnih dolgov, ki ga je v celoti ali deloma vplačalo 524 davčnih dolžnikov.

Za podoben ukrep kot Hrvaška se je po besedah predstavnika ZSSS letos odločila tudi Srbija. Davčna uprava Srbije je spisek 300 največjih dolžnikov prvič objavila januarja, od tedaj pa to počne oz. bo počela na tri mesece.

ZSSS za javno objavo neplačnikov davkov, informacijska pooblaščenka odločno proti

Za objavo neplačnikov se je letos odločila tudi Grčija

Januarja se je za javno objavo neplačnikov davkov odločila tudi močno zadolžena Grčija. Na njenem seznamu se je znašlo 4152 oseb, ki so skupaj dolžne za 14,88 milijarde evrov, je Lukič navedel podatke časnika Ekathimerini.

Prav tako je ta korak po njegovih besedah naredilo več ameriških zveznih držav. Med njimi je izpostavil Maryland, Delaware, Kalifornijo, Kolorado, Connecticut, Georgio, Kentucky, Louisiano, New York, Severno Karolino, Rhode Island, Južno Karolino in Washington.

V zvezi z Delawarom je poudaril, da so oblasti to naredile, kljub temu da gre za davčno oazo. Davčni neplačniki z javnega seznama so samo lani vplačali več kot 2,8 milijona dolarjev (slabih 2,5 milijona evrov) zaostalih davčnih obveznosti, je izvedel prek spletne strani Urada za prihodke te zvezne države.

Glede Kalifornije pa se je naslonil na spletno stran kalifornijskih državnih organov, kjer piše, da so pristojni organi od pričetka javnega objavljanja davčnih neplačnikov leta 2007 do 1. junija letos s tega naslova pobrali za več kot 133 milijonov dolarjev (prek 106 milijonov evrov) davkov.

Finančno ministrstvo preučuje možnost objave seznama davčnih dolžnikov

Tudi druge akcije proti neplačnikom davkov

Objava davčnih neplačnikov pa ni edini boj zoper izogibanje plačevanju davkov, je povedal Lukič. V tej luči je spomnil na poostreno akcijo davčnih organov v Italiji in Španiji.

Italijanski premier Mario Monti je ukazal veliko akcijo proti lastnikom luksuznih dobrin, tako da so denimo uradne osebe v akciji v smučarskem središču Cortina januarja odkrile, da imajo osebe, ki so prijavile manj kot 26.000 evrov letnih prejemkov, v lasti 42 avtomobilov najvišjega cenovnega razreda, je povzel pisanje medijev.

Ameriški poslovni portal Bloomberg pa je po njegovih besedah poročal, da je italijanska davčna agencija Equtalia lani pobrala za 12,7 milijard evrov utajenih davkov, kar je 15,5 odstotka več kot leto dni pred tem.

V Španiji naj bi medtem tamkajšnja davčna policija v zadnjem obdobju ujela okoli 200.000 oseb, ki niso prijavile dohodka z naslova oddajanja nepremičnin.

Davčne oaze: Kako se Durs spoprijema s fiktivnimi posli?

In ostali ukrepi?

Sindikalist je naštel še več ostalih ukrepov. Hrvaška je prek identifikacijske številke začela akcijo preverjanja izvora denarja v primeru nesorazmerja med premoženjem posameznika in njegovimi prijavljenimi prihodki, je pojasnil.

Davčne oblasti v nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija so odobrile plačilo 3,5 milijona evrov za nakup zgoščenke s seznamom okoli tisoč oseb, ki so se izogibali davčnim obveznostim z računom na zasebni banki Coutts, je opozoril.

Nemška vlada je sicer aprila potrdila dogovor s Švico, na podlagi katerega naj bi pobrala več milijard evrov davkov od svojih državljanov, ki so premoženje skrili v to sosednjo državo.

Lukič je spomnil še na socialni pritisk oz. nastanek "civilne iniciative" v Italiji. Na družabnem omrežju Facebook se je namreč oblikovala skupina Amici dello scontrino (prijatelji računa), prek katere si člani izmenjujejo informacije o restavracijah, barih in ostalih storitvah, ki ne izdajajo računov. Skupina ima v tem trenutku več kot 10.000 članov, je poudaril.