Potem ko so mu zdravniki odkrili blokade v koronarnih arterijah, so Armstronga nedavno operirali in mu naredili t. i. bypass oziroma obvod koronarne arterije. A po operaciji, ki je sicer uspešno potekala, so nastopili zapleti in Armstrong je umrl, so v soboto pojasnili užaloščeni svojci.

Obenem so izrazili upanje, da bo dediščina pokojnega navdihnila mlade, da "si bodo še bolj prizadevali uresničiti svoje sanje, bodo pripravljeni raziskovati in nesebično služiti stvari, ki je večja od njih samih".

Pomežik Luni v spomin na Armstronga

Vsem, ki bi radi obeležili spomin nanj, so svojci namignili, naj naslednjič, ko bodo v jasni noči stopili na prosto in se jim bo nasmehnila Luna, zgolj pomislijo na Neila in mu pomežiknejo. Poziv je naletel na buren odziv na spletu. Vzpostavljena je že bila spletna stran www.winkatthemoonnight.com, kjer je predstavljena ideja spomina na Armstronga.

Noč 25. avgusta so spontano razglasili za "noč pomežika Luni", ko naj se ljudje spominjajo "resničnega narodnega heroja". Na omrežju Facebook so v ta namen že ustanovili več skupin.

 

Neil Armstrong na Luni. (foto: AP)

Podobno je na Twitterju, kjer so ustanovili oznake, poimenovane "pomežik Luni" in "noč pomežika Luni". Ljudje ob uporabi omenjenih oznak izrekajo sožalje svojcem ter se zahvaljujejo Armstrongu za njegov navdih. Neka uporabnica je zapisala: "Ne govorite mi, da je meja nebo, ko pa so ljudje pustili odtise na Luni."

Obama: Armstrongova dediščina bo živela naprej

Ameriški predsednik Barack Obama je Armstronga v soboto označil kot "največjega ameriškega junaka - ne le svojega časa, ampak vseh časov". Kot je dodal, bo dediščina človeka, "ki nas je naučil izredne moči enega majhnega koraka", živela naprej.

Pri Nasi so med drugim objavili izraze sožalja astronavta Edwina 'Buzza' Aldrina, ki je skupaj z Armstrongom 20. julija 1969 pristal na pustem površju Lune: "Vem, da ob smrti resničnega ameriškega junaka in najboljšega pilota, ki sem ga kadarkoli poznal, skupaj z mano žalujejo še milijoni."

Podobno je sporočil Michael Collins, tretji član odprave Apollo 11, ki je med legendarnim prvim pristankom svojih dveh kolegov v poveljniškem modulu Columbia krožil okoli Lune: "Bil je najboljši in grozno ga bom pogrešal."

Prvi Američan, ki je obkrožil Zemljo, astronavt John Glenn, se je medtem spomnil predvsem skromnega značaja pokojnika: "Bil je skromna oseba in takšen, kot je bil prej, je ostal tudi po svojem poletu na Luno."

Avstralska premierka Julia Gillard je menila, da sobotna smrt "pomeni konec neverjetnega obdobja človeškega napredka", v Berlinu pa so Armstronga primerjali kar s Krištofom Kolumbom.

Neil Armstrong je Naso zapustil leta 1971, nato pa se je podal v akademske vode. Življenje v soju žarometov mu ni nikoli ustrezalo. (foto: AP)

"Majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo"

Rodil se je leta 1930 v Wapakoneti v zvezni državi Ohio. Diplomiral je leta 1955 iz aeronavtičnega inženiringa na univerzi Purdue. Magistriral je iz vesoljskega inženiringa na univerzi Južna Kalifornija. Med letoma 1949 in 1952 je Armstrong služil kot mornariški letalec, bil pa je tudi v korejski vojni.
 
Ko je vojsko zapustil, je postal civilni preizkusni pilot za NACO, predhodnico Nase. Astronavt je postal leta 1962, v vesolje pa se je prvič podal z odpravo Gemini 8. Bil je tudi nadomestni pilot pri odpravi Gemini 11 leta 1966 ter poveljnik nadomestne posadke za Apollo 8 leta 1968.

Na Luno je kot prvi človek stopil 20. julija 1969. Tam je izrekel znamenite besede: "To je majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo." Zamegljen črno-beli posnetek, ko je Armstrong kontrolorjem na Zemlji sporočil, da je lunarni modul "Orel" varno pristal na Luni, si je pred več kot 40 leti ogledalo za takrat rekordnih več kot 500 milijonov ljudi.

Do zadnje ameriške misije leta 1972 se je sicer po Luni skupaj sprehodilo 12 ameriških astronavtov. Ameriški vesoljski program je nato dobil novo pot. Leta 2010 je predsednik Barack Obama podpisal vizijo, v skladu s katero naj bi Nasa do leta 2025 poslala človeško posadko na asteroid. Po letu 2030 naj bi bila na vrsti človeška misija na Mars.

Preberite še:

Neil Armstrong: Nekoč bo nekdo na Luni našel fotoaparat, ki sem ga pustil tam

Neil Armstrong pred 40 leti kot prvi človek stopil na Luno: "Majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo"