Čeprav sta posnetka, najprej objavljena na ameriškem spletnem portalu TMZ, v minulem tednu preplavila internet, je prva objava v otoškem tisku sprožila vročo razpravo, ali je Sun ravnal prav ali narobe. Posebno zaradi "ozadja", Levesonove preiskave prisluškovalnega škandala prav tako Murdochovega tednika News of the World, ki je razkril nezdravo bližnje odnose med politiko in policijo na eni ter tiskom in mediji na drugi strani.

Test svobode tiska?

Sun in njegovi lastniki - glavni je seveda gospod Rupert Murdoch, zaradi prisluškovalnega škandala in preiskave oslabljeni medijski imperator, ki je moral blagosloviti odločitev o objavi - trdijo, da se je goli Harry na straneh Suna znašel v imenu svobode medijev in da je njihova odločitev ključni test svobode britanskega tiska. Fotografiji je Sun objavil, čeprav so advokati kraljevske družine opozarjali otoške medije, da bi s tem utegnili kršiti pravico do zasebnosti. Drugi časopisi trdijo, da fotografij niso objavili ravno zaradi pravice do zasebnosti.

Sun zatrjuje, da je bila objava "v interesu javnosti". Drugače je ne bi smeli objaviti, saj bi dejansko pomenila kršitev pravice do zasebnosti. Kako bi lahko bil goli princ v časopisu v interesu javnosti? Sun piše, da je "želel med bralci sprožiti razpravo o človeku, ki je tretji v vrsti za prestol". Mnogi mislijo, da gre Sunu samo za denar in nič drugega, največ ljudi pa se sprašuje, čemu vik in krik, saj je golega Harryja, ki na eni fotografiji tako in tako skriva svoje "kronske dragulje" v dlaneh, na drugi pa za golo mlado lepotico, na internetu videlo že na stotine milijonov ljudi.

Ni lahko biti princ

Še posebno pa ni lahko biti princ Harry, nekdanja domnevna "črna ovca" v kraljevski družini, ki je v še mlajših letih počel malo drugega kot mnogi njegovi povsem normalni vrstniki: ponočeval, popival in užival v družbi voljnih deklet. Bil je prvi član kraljevske družine, ki je - leta 2002 - javno priznal, da je kadil marihuano. Harry je ušpičil že marsikaj, zaradi česar so ga kritizirali. Najbolj leta 2005, ko je "osvojil" svetovne medije, ker je prišel na maškarado v nacistični uniformi. Vse mu je bilo oproščeno, ko je Harry, ki je poklicni vojak, služboval v Afganistanu. Letos je - vsaj po kraljevskih meril - garal. Ob babičinem diamantnem jubileju, šestdesetletnici vladavine Elizabete II., je v njenem imenu potoval po svetu in aktivno sodeloval pri promociji olimpijskih iger v Londonu.

Zaslužil si je dopust - v Las Vegasu; kot po navadi pa je - v družbi mladih lepotic, v kateri se počuti najbolje - pozabil, da je princ, ki ima vsepovsod za petami paparace. Ti so ga najprej ujeli, ko si je kot vsak normalen vročekrvni 27-letnik pozorno ogledoval pripadnice lepšega spola, bolj natančno prsato blondinko. V njegovem hotelskem apartmaju naj bi kasneje za zabavo igrali biljard. Ne navadnega, ampak strip biljard, pri katerem bolj kot izgubljaš, bolj si nag.

Maščevanje politikov

Zaradi objave golega princa se najbolj razburjajo politiki vseh barv, ki trdijo, da objava posnetkov golega Harryja v Sunu ali kjer koli v Britaniji "ni v interesu javnosti". Sun naj bi z objavo pokazal, da se ni ničesar naučil iz Levesonove preiskave, zaradi katere mnogi novinarji pričakujejo nove omejitve svobode tiska, po kateri hrepenijo politiki, ki se radi razglašajo za "žrtve" kršenja pravice o zasebnosti, kadar mediji razkrivajo njihove različne barabije, od prehitrih zadrg v družbi žensk, ki niso njihove žene, do goljufij pri poslanskih izdatkih. Pred prisluškovalnim škandalom so se klanjali Murdochu, da njegovi mediji ne bi vrtali po njihovem osebnem življenju in da bi navijali zanje na volitvah, zdaj bi radi vrnili milo za drago ne samo njemu, ampak vsemu tisku.

Nekdanji urednik Suna Kelvin Mackenzie pravi, da politiki tako sovražijo tisk, da bi radi urednike spravili na kolena. "Zagotavljam vam, da bodo vse bolj omejevali tisk in da bo to na koncu privedlo do ukinitve tiska. Britanci bi morali nehati skrbeti o zasebnosti in začeti skrbeti o izgubi svobode tiska in govora ter o tem, kaj bi se zgodilo v Britaniji, če bi bil tisk pod takšnim nadzorom, kot si želijo politiki."