Potem ko s pomočjo sodišča in ekipe odvetnikov ameriški legendi ni uspelo doseči ustavitve procesa, je obrnil taktiko. "Neprestano sem se ukvarjal s trditvami, da sem goljufal in ustvarjal nepošteno prednost pri lovu sedmih zmag na Touru od leta 1999 naprej. V zadnjih treh letih sem bil dve leti v kazenski preiskavi pred zveznim preiskovalnim uradom, sedaj ta lov na čarovnice nadaljuje Travis Tygart (izvršni direktor USADA op. p.). Vse to to vpliva name, na mojo družino, zato sem se odločil končati to neumnost. Raje se bom posvetil otrokom, boju proti raku in poskušal sebe narediti močnejšega na tem planetu," je pojasnjeval svojo odločitev. "Imajo stotine mojih dopinških testov, vse brez pozitivnega vzorca. Bil sem vseskozi, 24 ur na dan, na voljo za preiskave, kjer koli na svetu, na dirkah in zunaj njih. Dajal sem kri, urin in vse, kar so želeli. In kaj ti testi sedaj pomenijo? Sam vem, kdo je zmagal sedem Tourov, vedo moji sodelavci in vsi drugi. Vedno sem spoštoval pravila UCI, WADA in USADA. In sedaj obstaja možnost, da bo športnik obsojen brez pozitivnega vzorca in je obravnavan na tak način kot pozitivni? To dela protidopinški sistem smešnega. To je v nasprotju z vsemi pravili," navaja razočarani Lance.

Očitno je tudi Lance spoznal, da se z mlini na veter ne gre boriti. Disciplinska komisija USADA je že nekaj ur kasneje izrekla kazen. Proces proti Armstrongu je bila dolga gonja, ki so jo pred leti, večinoma zaradi obtožb nekdanjih klubskih kolegov (Landis, Hamilton, znanih dopinških grešnikov) sprožili v ZDA. Bil je tudi v preiskavi, ki jo je vodil agent Jeff Novitsky, katerega delo pa ni prineslo obtožbe zaradi pomanjkanja dokazov. USADA je nadaljevala proces, izsledki pa niso javno znani. Tudi Armstrongu v celoti ne. Nekaj časa se je proti temu boril le sistemsko, z odvetniki.

Med številnimi se je na odločitev "vdaje" odzval tudi Johan Bruyneel, športni direktor pri vseh uspehih, sicer soobtoženi: "To je žalosten dan za Lancea in kolesarstvo, če Lance meni, da je storil dovolj v boju z USADA. Prej Lance nikoli ni odšel s poti za poštenost. Dokaz torej, da je ta boj nepravičen."

USADA mu je pričakovano odvzela vseh sedem zmag ter obenem črtala vse dosežene rezultate po 1. avgustu 1998. Vse na podlagi "spovedi" in izsiljenih priznanj nekaterih akterjev, predvsem sodelavcev, da naj bi si Armstrong pomagal z nedovoljenimi dopinškimi praksami. Konkretna dejanja niso bila nikoli opisana v medijih. USADA navaja, da se je za kazen odločila na podlagi številnih prič, dokazov, spoznanj, da si je Armstrong med kariero pomagal z eritropoetinom, transfuzijo krvi, testosteronom, kortizonom v obdobjem do leta 2005. Poleg tega trdijo, da znanstveni dokazi kažejo (biološki potni list), da si je Armstrong tudi pri vrnitvi leta 2009 pomagal s krvno manipulacijo.

Ker je USADA Armstrongu odvzela vseh sedem zmag, bo ob še nekaterih pravnih dvomih prišlo do zelo ironične situacije, ki zgodovino športa in duha časa postavlja v čudno luč. Prvo ugibanje kaže na pravilo, da so po pravilniku WADA sporni le dosežki z zamikom zadnjih osem let. Tudi zato je Američan Hamilton ostal brez olimpijske kolajne iz Aten 2004 tik pred datumom D v času olimpijskih iger v Londonu. Če bo ostalo to pravilo v veljavi, je sporna le ena zmaga - 2005. Ker so mu odvzeli vseh sedem Tourov (in 22 etapnih zmag), bodo na prestol zmagovalcev skočili Alex Zulle, Jan Ullrich, Joseba Beloki, Andreas Kloden in Ivan Basso. Zulle je bil vpleten v afero Festina 1998, Ullrich, Basso in tudi Beloki so del afere Puerto, Kloden pa je bil pacient nemške klinike v Freiburgu s transfuzijami krvi. Nasledniki so torej bolj dokazano "umazani" kot Lance. Duha časa in zgodovine se torej ne bo dalo obrniti.