Kot je dejal Zver, se mu takšen pristop zdi trenutno najbolj racionalen, saj na ta način v poletnem času ne bodo obremenjevali volivcev in upravnih enot.

Sicer pa imajo po njegovih besedah vsi pomembnejši kandidati oziroma kandidati, ki jih javnost že ima za favorite, popolnoma jasno politično podporo. Danila Türka tako podpira Pozitivna Slovenija, Boruta Pahorja pa SD, pravi Zver in dodaja, da bi tudi onadva lahko uporabila takšen način kandidiranja kot on in čim bolj enostavno vložila kandidaturo.

Aktualni predsednik Türk bo namreč kandidiral s podpisi 5000 volivcev, Pahor pa s podporo stranke SD in 3000 volivcev. Preostalih šest napovedanih kandidatov bo prav tako moralo zbrati 5000 podpisov podpore.

Zver je danes še povedal, da je podporo njegovi kandidaturi z naslovom Združujemo za prihodnost doslej na spletu podpisalo skoraj 9000 podpisnikov. Kot pravi, takšna zaveza zanj predstavlja veliko čast in tudi zavezo.

Novakova in Zver kritična do Türka zaradi njegovega stališča do fiskalnega pravila

Predsednica NSi Ljudmila Novak in predsedniški Milan Zver pozivata politiko, predvsem opozicijo, naj se poenoti pri reševanju finančne in gospodarske krize. Pri tem sta kritična do predsednika republike Danila Türka, ki po njunem mnenju ne deluje povezovalno, saj se je pri vprašanju fiskalnega pravila postavil na stran opozicije.

Novakova je, kot je dejala na današnji novinarski konferenci, pričakovala, da bodo politične stranke v okviru parlamentarnih delovnih skupin našle skupne odgovore in zbližale stališča. A opozicijski PS in SD ne želita podpreti vpisa fiskalnega pravila v ustavo, kar Novakova ocenjuje kot neodgovorno in nekonstruktivno ravnanje. Vpis pravila v ustavo je namreč nujen, da se prepreči dodaten padec bonitetnih ocen, pravi Novakova, ki politične stranke poziva k poenotenju.

Predsednica NSi ob tem poudarja tudi, da Slovenija potrebuje nujne reforme, če pa do soglasja o njih ne bo prišlo, po njenem ni več "primerno nadaljevati politične krize, ampak je treba začeti na novo". Kot pojasnjuje, namreč Nova Slovenija ne želi delovati v vladi, ki ne more ničesar spremeniti, zato bo morala odgovornost prevzeti nasprotna stran.

Pričakuje, da bodo delovali v podporo poenotenju slovenske politike

Sicer pa Novakova od predsedniških kandidatov pričakuje, da bodo delovali v podporo poenotenju slovenske politike. Zato se ji ne zdi prav, da se je predsednik Türk pri vprašanju fiskalnega pravila postavil na eno stran, saj bi moral pozivati k iskanju skupne rešitve.

Da predsednik Türk ne izkazuje ustreznega odnosa do politike, meni tudi predsedniški kandidat SDS in NSi Zver. Kot pravi, je pričakoval, da bo predsednik republike poskušal povezati vse politične akterje, a se je, nasprotno, postavil na stran opozicije. S tem se je po Zverovem mnenju politično precej omejil zgolj na en del političnega polja.

Kot pravi, bi sam na njegovem mestu ravnal drugače in bi nastopil precej manj politično. Pri vprašanju fiskalnega pravila namreč ne gre v prvi vrsti za pravno, ampak politično, gospodarsko in nenazadnje socialno vprašanje, je poudaril Zver. Türk bi tako po njegovem mnenju moral delovati precej drugače.

Držo drugega protikandidata na predsedniških volitvah Boruta Pahorja glede vprašanja fiskalnega pravila Zver ocenjuje kot nekoliko bolj korektno od Türkove. A ob tem opozarja, da Pahorjevo stališče ta hip nima velike politične teže, saj Pahor kot donedavni premier in predsednik SD ni prepričal svojih najbližjih političnih sodelavcev.