"Čim prej se moramo dogovoriti"

Erjavec je v pogovoru med drugim dejal, da Slovenija za zdaj še ni v položaju, da bi morala zaprositi za mednarodno pomoč. "Čim prej se moramo dogovoriti o ukrepih, potrebnih za izhod iz krize, sicer bomo imeli jeseni novo politično krizo, morda celo predčasne volitve, in izgubili bomo vsaj pol leta dragocenega časa," je povedal.

Po njegovih besedah so Sloveniji bonitete padle zaradi razklanosti slovenske politike. "Finančni trgi ugotavljajo, da slovenska politika ni sposobna sprejeti določenih ukrepov, in eden od teh ukrepov je tudi vnos zlatega pravila v ustavo. "Če vpis zlatega pravila pomeni cenejši denar, sem jaz zanj. Kar se mene tiče, ni potrebna nobena pravna filozofija," je poudaril.

O dveh zavrnjenih osnutkih septembrskih finančnih ukrepov je Erjavec povedal, da se ob tem poraja temeljno vprašanje, ali lahko v Sloveniji samo z varčevanjem rešijo vse težave. "Samo varčevanje pomeni manj povpraševanja, manj povpraševanja pa nižjo gospodarsko rast" je pojasnil. Dodal je, da je bilo varčevanja na socialnem področju in pri upokojenski populaciji dovolj.

Ob tem je Erjavec poudaril, da sta bila osnutka proračunov zavrnjena tudi po njegovi zaslugi, ker je ministrstvo za finance predlagalo zmanjševanje sredstev ravno pri tistih proračunskih postavkah, ki so najbolj socialno občutljive. Rezerve so drugje, denimo pri neplačanih davkih.

Reforma bi morala biti pravična

O napovedih ministra za delo, družino in socialne zadeve Andreja Vizjaka, da bo nova pokojninska reforma ostrejša, je Erjavec poudaril, da reforma ne bi smela biti ostra ampak pravična. Dejal je, da v stranki niso proti vsakršni pokojninski reformi, bodo pa podprli tisto, s čimer se bodo na koncu strinjali sindikati, "saj danes oni zastopajo interese delavcev, ki bodo nekoč upokojenci," je pojasnil.

Erjavec sicer meni, da je povsem normalno, da bo pri usklajevanju prihajajoče pokojninske reforme v koaliciji prihajalo do trenj. Ob tem je poudaril, da trenj DeSUS ne bo povzročal, glede vprašanja pokojninske reforme pa imajo v stranki zelo dobro izdelan program.

Po njegovih besedah se DeSUS od ostalih parlamentarnih strank razlikuje v tem, da je njegov interes predvsem zaščita upokojencev in socialno ogroženih, medtem ko so druge po njegovih besedah povezane s kapitalom ali z ideologijo. Ob tem je še dodal, da ga predsednik vlade Janez Janša ni nikoli okrcal.

Če nimaš od česa živeti, potem si prisiljen prodati stvari, ki jih sicer ne bi

Glede prodaje državnega premoženja Erjavec pravi, da verjetno ni smiselno prodajati, če je cena delnic nizka. A če nimaš od česa živeti, potem si prisiljen prodati stvari, ki jih sicer ne bi, dodaja. Pred prodajo mora biti po njegovem mnenju narejena tudi ocena o tem, iz katerih podjetij se država ne bo umaknila. "Recimo prodaja energetskih podjetji bi bila nesmiselna. Tudi Telekom ima strateško vrednost," je pojasnil.

Glede gospodarskega razvoja države je Erjavec povedal, da v Sloveniji pogreša zunanje investicije in da je Slovenija zelo zaprta. Tujih vlaganj v Sloveniji po besedah Erjavca ni zaradi birokracije, slovenske mentalitete in zaradi različnih interesnih skupin. "Slovenci se bojimo za svoje bogastvo, za svojo državo in se težko odpremo tujim investicijam. Kitajci se recimo zanimajo za to, da bi vlagali v naše železnice. Bojim se, da bi se še pred resnimi pogovori v javnosti ustvarjal vtis, da se prodajamo kitajskemu kapitalu," je dejal.

Erjavec se je dotaknil tudi afere okrog poslanca Ivana Simšiča. Kot je dejal, še vedno misli, da ni bilo prav, kar se mu je zgodilo. "Vse skupaj je bilo pretirano. Dejstvo je, da je verjetno na neobičajen način prišel do spričevala. A v tistem delu Slovenije, v Ilirski Bistrici, v Postojni, je bilo takšnih primerov veliko. K meni so prihajali posamezniki in potrdili, da imajo prav tako spričevalo. Na podlagi tega spričevala se je poslanec brez težav vpisal na fakulteto in jo uspešno končal," je pojasnil.