Robotska operacija namreč stane okoli 6600 evrov, zavarovalnica pa bolnišnici od tega povrne le okoli 4000 evrov, kolikor stane tudi klasična ali pa laparoskopska operacija. Razliko do polne cene delno krije bolnišnica sama, delno si pomagajo z donatorji, v času krize pa morajo del primakniti tudi pacienti, ki se odločijo za tak poseg. Da je to nezakonito, je bolnišnico že lani opozoril direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Samo Fakin in dejal, da bodo zavarovancem, ki bodo predložili račun, denar povrnili ter ga nato naknadno izterjali od bolnišnice. "Zaračunavanje je nezakonito, zato pacientom vračamo razliko plačila in ob tem bolnišnici zaračunamo še kazen," pravi Fakin. Ker, kot dodaja, bolnišnica nima pravne osnove za zaračunavanje.

Doslej terjali denar za 76 posegov

Tako v bolnišnici že skoraj leto dni nezakonito zaračunavajo doplačila, s čimer pa so si, kaže, naredili medvedjo uslugo. Direktorica celjske območne enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Marina Senčar je za Dnevnik povedala, da so doslej terjali denar za 76 posegov, ki so jih v bolnišnici zaračunali pacientom. "Lani so nam zavarovanci poslali 10 tovrstnih zahtevkov, letos pa 66 oziroma kar za dve tretjini vseh opravljenih posegov," je pojasnila Senčarjeva. V bolnišnici so namreč letos, v osmih mesecih, opravili 97 tovrstnih operativnih posegov, lani v vsem letu pa 177. A 1500 evrov še ni vse, kar od bolnišnice terja zavarovalnica. Ta ji za vsak nezakonit poseg zaračuna še 1200 evrov kazni. Kar pomeni, da bolnišnico tovrstni posegi stanejo več, kot znašajo dejanski stroški operacije.

Ravnali so nepremišljeno

Strošek enega posega so v bolnišnici, kot je povedal Fakin, izračunali ob dejstvu, da bi jih na leto opravili od 200 do 300, morali pa bi jih vsaj 700. "A ni problem v tem, da ne bi imeli ustrezno usposobljenega kadra, problem je amortizacija, saj so rezervni deli zelo dragi. In še vedno trdim, da so Celjani ravnali nepremišljeno in šli z nakupom robota v poslovno tveganje, ne da bi za to pridobili ustrezen program. Mi namreč za raziskovalne naloge in uvajanje novih tehnologij plačujemo univerzitetna klinična centra v Ljubljani in Mariboru, ki sta edina za to pooblaščena. Res je sicer, da je dolžnost vsakega direktorja, da uvaja nove tehnologije in nove načine zdravljenja, a v okviru svojih možnosti. Zdaj naj v Celju poiščejo notranje rezerve, ki jih je še dovolj," meni Fakin. In kje, po njegovem, leži denar? "Nobene potrebe ni, da v bolnišnici plačujejo draga nočna dežurstva za infektologa, za kar porabijo 200.000 evrov. S tem denarjem bi lahko plačali vsaj 100, če ne še več robotskih operacij," trdi Fakin, ki celjsko bolnišnico pozna do obisti, saj ravno letos mineva deset let, odkar so ga odstavili z mesta direktorja.

Metoda je učinkovita, a precenjena

"Problematiko financiranja še vedno rešujemo v okviru pravnih možnosti in se trudimo, da bi nam zdravstveni svet, ki deluje v okviru ministrstva za zdravje, ob potrditvi novih zdravstvenih programov vendarle priznal stroške izvajanja robotskih operacij," je dejal Ferjanc. A zdravstveni svet je njihovo prošnjo prvič zavrnil. "Komisija je menila, da je sicer metoda strokovno res upravičena, a njene prednosti, v primerjavi s klasično, zlasti pa v primerjavi z laparoskopsko prostatektomijo, ne odtehtajo skoraj še enkrat višje cene. Zato je komisija predlagala, da se metodo iz javnih sredstev financira zgolj do višine stroškov do zdaj uporabljenih metod," je pojasnila tiskovna predstavnica ministrstva za zdravje Irma Sterle Glaner.

Oktobra lani je vodstvo bolnišnice vlogo dopolnilo z natančno analizo stroškov in izračunom za daljše časovno obdobje, koliko zavarovalnica prihrani na račun tega, ker so pacienti, operirani po tej metodi, krajši čas na bolniški. Zdravstveni svet bo to problematiko ponovno obravnaval na septembrski seji, kjer naj bi razpravljali o tem, da analiza stroškov kaže, da je projekt učinkovit, a le če so kapacitete izrabljene.

Neuradno naj bi predlagali novo, še sprejemljivo ceno. A ne glede na odločitev sveta ima zadnjo besedo o tem, ali bo denar za poseg bolnišnici povrnila ali ne, zavarovalnica.