Vzorčni apartma, postavljen na plovni podstavek je Oštrbenk leto zatem postavil na zasebno parcelo ob reki Krki, kjer je pred 13 leti uredil športno-rekreativni center s kopališčem, ki je med domačini in gosti postal zelo priljubljen. Sredi poletja ga obišče okoli 150 kopalcev na dan, ob koncu tedna pa se jih zbere tudi do 400, tako da na razmeroma majhni parceli zmanjkuje prostora. Včeraj je kljub visokim temperaturam kopališče samevalo, saj ga je Oštrbenk protestno zaprl.

"Na tak način protestiram proti nerazumljivemu odnosu inšpektorjev, ki kljub pisnim dokazilom pooblaščenih strokovnjakov s področja gradbeništva in vodnih plovil, da ne gre za fiksni gradbeni objekt, temveč plovilo, od mene zahtevajo, naj objekt odstranim in plačam 30.000 evrov kazni. Doslej ni zalegla nobena pritožba. Na odmero kazni sem se pritožil tudi na upravno sodišče, odgovor še čakam. Vseeno se bojim, da bom moral po koncu kopalne sezone plavajoči apartma, v katerem zaradi potreb obiskovalcev tega športno-rekreativnega centra prodajam osvežilne napitke, zares odstraniti," nam je svoje ogorčenje pojasnil Oštrbenk, sicer tudi svetnik v brežiškem občinskem svetu.

Na očitek nekaterih (tudi gradbenega inšpektorja, ki se je zaradi domnevnega podkupovanja medtem zapletel v kazenski postopek), da gre pri vsej zadevi za poskus izigravanja veljavnih predpisov, saj objekt vendar stoji na kopnem in ne na vodi, Oštrbenk odgovarja, da njegov objekt stoji na poplavnem območju, kjer skoraj ne mine leto, da ga Krka povsem ne poplavi. "Prej, ko je stal na kolesih, je bilo za inšpektorje vse v redu, zdaj pa ne več. To kaže, da je nekaj narobe bodisi z našo zakonodajo bodisi z njenim razumevanjem. Med dokazovanjem svojih trditev sem inšpektoratu pokazal tudi fotografije, kako objekt med poplavo plava na vodi, a ni pomagalo. To da lahko plava, mi veliko pomeni, saj mi ga ni več treba tako kot prej, ko je bil na kolesih, ob vsakem naraščanju reke prevažati na višje ležeča območja in nazaj. Menim, da sem lahko upravičeno razočaran, da predstavniki oblasti ne premorejo toliko zdrave presoje, da bi ločili črno gradnjo od plovila, za katerega imam tudi uradni dokument za to pooblaščene agencije," nam je še povedal Oštrbenk in navrgel, da tudi mnoge jadrnice zunaj poletne sezone stojijo na suhem, pa jih enako kot prave lesene hišice, pod katerimi se v mnogih kampih nahajajo počitniške prikolice na kolesih, nihče ne prepozna kot črne gradnje.

Na inšpektoratu ministrstva za promet, energetiko in prostor so nam pojasnili, da bodo v nadaljevanju izvršilnega postopka upoštevali zadnje spremembe zakona o graditvi objektov, ki je do podobnih primerov milejši, ter nas hkrati opozorili, da novela na že izrečene kazni in globe ne more vplivati. Opozorili so tudi, da objekt stoji na zemljišču, ki je varovano po zakonu o varstvu kulturne dediščine in obvodnem zemljišču in da bi si moral investitor zanj pridobiti ustrezna soglasja.

"Verjetno postavitev objekta za gostinsko dejavnost pomeni tudi nenamensko uporabo kmetijskega zemljišča 1. kategorije," so še dodali. Parcelo, na kateri kot rečeno že 13 let deluje športno-rekreacijski center Grič, na geodetskem zavodu namreč še vedno vodijo kot travnik.