Gre za edinstveno preizkušnjo v vsej zgodovini, povezano z Dnevnikom. Zaradi kajakaškega dela ne spada pod klasične triatlone, s kolesarskim in tekaškim delom v gorah pa še manj. Vendar gre za izjemen izziv. Že rekordni čas dve uri, dvajset minut in 16 sekund, ki ga je lani postavil Zupančič, je dokaz, da je preizkušnja za najbolj vzdržljive. "Pripravljen sem podobno kot lani, a rekorda pod dve uri in dvajset ne napovedujem. Na teku se bo šele videlo," pravi vedno zelo samozavestni Zupančič.

Med pripravami ga je najbolj trlo ugibanje, ali se bo za nastop odločil tudi njegov največji tekmec Janez Marič. Oba sta iz bohinjskega konca. Najboljši biatlonec vseh časov je bil na pripravah z reprezentanco v Forni Avoltri v Karnijskih Alpah, nalašč pa se bo štirikratni zmagovalec prijavil zadnji trenutek. "Nisem se posebej pripravljal, so pa jekleni posebna motivacija. Rekord? Preslaba cesta in visoke temperature," pravi Janez Marič, ki zmago po letu dni želi vrniti v Staro Fužino na rob jezera. Lani se je denimo tako mučil, kot bi si vrtal luknjo v koleno, kot je dejal, pa ni pomagalo.

Izzivu jeklenih je v prestižni solo različici podlegel tudi kajakaš Jošt Zakrajšek. V Bohinju se nadeja lepe prednosti na jezeru. "Jekleni so mi bili dolgo izziv. Kolesarski in tekaški del bi moral opraviti v uri," pravi Jošt Zakrajšek.

Svoje račune za vrh imata tudi Aleš Udovič in Jure Kukovič, sicer izvrstna amaterska kolesarja. "Ko ga kličem, ga ni. Pravijo, da dela. Potem ga vidim s ceste, kako z veslom meče Savo iz Trbojskega jezera," se je na Udovičev račun pošalil Luka Mezgec, s katerim trenira Kukovič. Po treh zmagah Teje Lapanja Kralj ne bo na startu, zato bo boj za najbolj jekleno pod Triglavom zelo zanimiv.