Prizorišče se je počasi polnilo in obiskovalci, z brezplačno ledeno kavo v eni in sladoledom v drugi roki, so se vztrajno ozirali za prostimi sedeži, ki jih je bilo čedalje manj. Tudi tokrat se je izkazalo, da so Ljubljančani in Ljubljančanke ljubitelji festivalskega vzdušja pod zvezdnim nebom, saj je bilo zasedenih skoraj vseh tisoč stolov.

Vse več črnega humorja

Ko so kazalci na grajski uri odbili devet, se je vrvež počasi umiril in pogledi so se radovedno usmerili proti odru, ki ga je že razsvetljeval soj reflektorjev. "Dobrodošli na drugem večeru letošnjega Panča. Pozdravljeni tudi tisti, ki v kavarni že od treh popoldne srkate kavo, da niste rabili plačati vstopnine," je skoraj tisočglavo množico v smehu nagovoril povezovalec večera, tudi sam komik, Andrej Težak Tešky, ki zase pravi, da na življenje raje gleda s humorjem, kar pa ne velja za vse komike, saj so lahko zasebno precej resni.

Humorja željne obiskovalce je najprej dodobra nasmejal Uroš Kuzman, ki se je v svojem nastopu spraševal o čudnih navadah sekte očetov z vozički, ki ji od maja pripada tudi sam, o smislu vegetarijanstva in o nenadnih osvajalskih uspehih prijatelja, ki še pred leti ni imel nobene punce, "danes pa vsak teden vozi drugo naokrog. Najde jih na spletni strani prevozi.org". Velenjčan, ki je kot mladi raziskovalec zaposlen na Inštitutu za matematiko, fiziko in mehaniko ter trenutno piše doktorat iz matematike, se je pred dvema letoma udeležil delavnice Akademije Panč in pod budnim očesom mentorjev in očetov festivala Panč, Težaka in Tina Vodopivca, dozorel v stand-up komika. Prav akademija in festival Panč sta pripomogla k vzponu stand-up komedije v Sloveniji, je prepričan Težak: "Na sceno prihajajo novi mladi komiki, tisti starejši, pionirji stand-upa še vedno nastopajo, vse več pa je tudi umetnikov iz drugih žanrov, ki se želijo preizkusiti v stand-up komediji."

Ne le da je stand-up komikov vedno več, s svojim humorjem so tudi vedno bolj pogumni. Če so bili še pred leti nekoliko zadržani, saj niso vedeli, kako se bo na črni humor odzvala publika, je danes vse več šal o tabu temah. "Ko so pri nas začeli nastopati tuji stand-up komiki, ki glede tega niso bili zadržani, smo tudi sami začeli vnašati več črnih šal, tudi o politiki, ki jih pred štirimi leti morda ne bi slišali," je pojasnil Težak, ki opaža, da je vedno bolj sproščeno tudi občinstvo. In res je šale o (ne)znanju angleščine nekdanje hrvaške premierke Jadranke Kosor, optimizmu pri iskanju zaposlitve v času krize in slovenskem izobraževalnem sistemu pospremil gromek smeh, pomešan z aplavzom.

Pet komikov in dve uri smeha

Mednarodno noto sta festivalu tokrat dodala gostujoča komika iz sosednje Hrvaške, Vlatko Štampar in ena redkih predstavnic nežnejšega spola med stand-up komiki Andrea Andrassy. Obregnila sta se ob "lepoto" slovenskega jezika, ki sta se ga učila s pomočjo nočnega programa na komercialnih televizijah, izpustila pa nista niti večnega sosedskega rivalstva. "Ko pridem v Ljubljano, se ne morem zadržati, da v recepciji ne bi prosila za sobo z razgledom na morje," je povedala temperamentna Hrvatica. Na hudomušne sosedske provokacije se je kot zadnji nastopajoči odzval Tin Vodopivec in napovedal, "da bo postala Hrvaška del Evropske unije šele takrat, ko jo bodo vse druge članice že zapustile". Težak je ob tem poudaril, da izbira tujih gostov ni prepuščena naključju, saj vse šale niso mednarodne: "Dobro je, če so komiki že nastopali v tujini in imajo izkušnje s tem, katere šale uspejo zgolj pred domačim občinstvom in katere tudi drugje."

Na odru se je v dobrih dveh urah zvrstilo kar pet komikov, vsak s svojim humorističnim pristopom. "Navdih črpamo iz osebnega življenja, pa naj bodo dobre ali slabe stvari. Vsako situacijo, v kateri se znajdeš, skušaš pretvoriti tako, da bi jo razumela tudi publika in se ji nasmejala," je pristavil Težak.

Veter, ki je hladil soparno večerno ozračje, je z grajskega griča odnašal gromki smeh zadovoljnega občinstva, ki se je po dvorišču razlegal vse do konca zadnjega nastopa. Obiskovalci so, ko so zapuščali prizorišče, skušali obnoviti vsaj nekaj šal, a bilo jih je toliko, da si vseh ni bilo mogoče zapomniti. Novo priložnost za večer poln smeha imajo tako še danes, zadnji večer festivala, ko se bo zaključilo štiridnevno dogajanje, posvečeno humorju, na katerem je s svežim programom nastopilo skupno dvajset stand-up komikov.