Kot kažejo podatki z elektronske borze MTS, se je ob zaključku trgovanja donos do dospelosti slovenske 10-letne obveznice oblikoval pri 6,95 odstotka, kar je 0,36 odstotne točke pod sredino zaključno vrednostjo. Pribitek slovenskih na referenčne nemške 10-letne obveznice je znašal 5,57 odstotne točke.

Pozitivne novice za Slovenijo so prišle dan zatem, ko je politični vrh na popoldanskem srečanju neuspešno usklajeval zapis fiskalnega pravila v ustavo. Se je pa dopoldne odvilo srečanje vodij koalicijskih strank, ki so odločno zanikali vladno krizo. Mediji so namreč v zadnjih dneh špekulirali o rekonstrukciji vlade, predčasnih volitvah in celo tehnični vladi.

V zadnjih dveh tednih je bila Slovenija pod hudim pritiskom finančnih trgov, potem ko so se tudi tuji mediji, kot sta nemški Spiegel in britanski The Economist, razpisali o veliki verjetnosti, da naša država svojih težav ne bo sposobna rešiti brez mednarodne pomoči. Donos do dospelosti slovenske 10-letne obveznice se je povzpel tudi nad 7,7 odstotka.

Sicer se je danes rahlo zvišal donos do dospelosti španskih in italijanskih 10-letnih obveznic; prvih za 0,07 odstotne točke na 6,35 odstotka, slednjih pa za 0,04 odstotne točke na 6,35 odstotka.

Če bi danes 10-letne obveznice izdala Nemčija, bi morala pristati na zahtevano donosnost v višini okrog 1,38 odstotka, kar je 0,09 odstotne točke manj kot v sredo. Francija bi morala pristati na 2,08-odstotne obresti, kar je 0,06 odstotne točke pod sredino zaključno vrednostjo.