Drugi Naberšnikov celovečerec se bo v Montrealu lahko potegoval za osem nagrad, ki jih bo podelila mednarodna žirija, ter za nagrado občinstva. Iz Srednje in Vzhodne Evrope mu bodo konkurirali filmi s Poljske, Hrvaške, iz Rusije, Avstrije in Nemčije, tekmovalni nabor pa bodo med drugim dopolnjevali predstavniki japonske, kitajske, španske, francoske in turške kinematografije. Žiriji bo predsedovala igralka Greta Scacchi.

Poleg 212 celovečernih filmov bo festival do 3. septembra prikazal še 16 srednjemetražnih filmov, 144 kratkih in 60 študentskih filmov. Selektorji festivala so dokončen izbor napravili po ogledu 3000 filmov. Za odprtje so izbrali kitajski film "Million Dollar Crocodile" (Krokodil za milijon dolarjev) v režiji in po scenariju Lisheng Lina, je mogoče izvedeti na uradni spletni strani.

Od ostalih festivalskih sekcij je za Slovenijo zanimiva sekcija z naslovom Fokus na svetovni film, v kateri se predstavljajo filmi, ki so se pred tem že uveljavili na pomembnejših festivalih. Mednje sta se letos uvrstila češko-slovenska koprodukcija Mlada noč režiserja Olma Omerzuja in srbsko-hrvaško-makedonsko-slovenska koprodukcija Parada Srđana Dragojevića, so sporočili s Slovenskega filmskega centra.

Slovenija je že bila gostja tega kanadskega festivala A kategorije. V glavnem tekmovalnem programu se je namreč leta 2004 predstavil film Predmestje Vinka Möderndorferja, leta 2009 pa film 9:06 Igorja Šterka.