Zaradi striženja vetra so namreč po besedah vodje službe za preiskovanje nesreč na ministrstvu za infrastrukturo Romana Rovanška nastale težave pri upravljanju balona.

Rovanšek je tudi pojasnil, da so preiskovalci končali s prvim delom ogleda. Balon bodo sedaj odpeljali na varovano mesto, kjer bodo nadaljevali s preiskavo, je dodal. Striženje vetra je sicer nenadna in velika sprememba smeri oziroma hitrosti vetra.

Ponesrečeni balon s Kontrolo zračnega prometa ni bil v stiku

Po opravljeni preiskavi Službe za preiskovanje nesreč ministrstva za infrastrukturo in prostor ter Kontrole zračnega prometa Slovenije je bilo ugotovljeno, da ponesrečil balon s kontrolo zračnega prometa ni bil v stiku, so za STA sporočili s podjetja Propiar, ki skrbi za odnose z javnostmi.

Že čez dan so namreč pojasnili, da se je balonar pred vstopom v kontroliran prostor javil, ko je zapuščal višino, pa odjavil. Pri tem ni nič kazalo, da bi bilo kaj narobe, so dodali. Vendar pa je preiskava čez dan pokazala, da je bila kontrola zračnega prometa v kontaktu z drugim balonom, ki je na ljubljanskem Barju danes varno pristal.

Balonarji so sicer dolžni svoje polete prijaviti kontroli zračnega prometa, v kolikor letijo v kontroliranem zračnem prostoru, medtem ko se jim za lete v nekontroliranem zračnem prostoru ni treba javljati, so še pojasnili čez dan. Oba balona, sta sicer vzlet in pristanek opravljala v nekontroliranem zračnem prostoru in za to nista potrebovala dovoljenja.

Pilot brez veljavnega dovoljenja

Kot poroča RTV, direktor Balonarskega centra in po neuradnih informacijah tudi pilot tragičnega poleta, nima veljavnega dovoljenja, kar so potrdili tudi na Agenciji za letalstvo. Na agenciji so mu dovoljenje odvzeli, "ker v določenem času ni opravil izrednega zdravniškega pregleda", je za RTV pojasnil direktor javne agencije za letalstvo Žiga Kotnik. Dodal je, da je ta odločba pravnomočna od 26. junija.

Po poročanju POP TV naj bi bil pilot skupaj s kopilotom tudi v kritičnem stanju.

Vreme so preverili

Rado Petrovič, ki je pilotiral drugi balon, ki je danes pristal na ljubljanskem Barju pa je za TVS dejal, da so tako v sredo kot danes zjutraj preverili, kakšno bo vreme. Na tako imenovanem sistemu Aladin po njegovih besedah ni bilo videti nobenih neviht, drastičnih vetrov ali drugih sprememb. Podobne podatke so dobili s Krima, pa tudi balonček, ki ga pred poletom spustijo v zrak, ni kazal močnega vetra.

Nesreče večjega balona sicer sam ni videl, ker je bil s hrbtom obrnjen proti njemu. Dejal je, da se je veter pred pristankom krepil, zato se je bilo treba posvetiti pristanku njihovega balona.

O tem, da pilot ponesrečenega balona ne bi imel dovoljenja, ni vedel nič, in se mu je zdelo nenavadno, saj je lansko leto opravil izpit, ki velja dve leti. Prav tako sam ne vidi nič nenavadnega v uporabi tako velikega balona, v katerem je bilo 32 ljudi, saj, kot pravi, letijo tudi drugje v Evropi.

Petrovič je sicer izrekel vsem udeleženim v nesreči in njihovim bližnjim izrekel iskreno sožalje.

Drugemu balonu uspelo pristati

Zjutraj sta vzletela dva balona, rdeč in moder. Moder je zagorel, za rdečega pa so očividci povedali, da je bil v določenih težavah, ampak je le normalno pristal.

Modri balon je ob poskusu pristanka enkrat zadel ob tla, nato je strmoglavil. Še pred strmoglavljenjem ga je zaneslo v drevo. Gasilci so potrdili, da sta gorela tako košara kot balon. V njem je bilo tudi več otrok. 

Očividec Franc Stražišar je povedal, da je zjutraj med vožnjo s kolesom videl moder balon, ki se je nagibal levo, desno, dvigal, spuščal in zagorel – zagorela sta tako balon kot košara. Videl je kakih 8 ljudi, ki so skočili iz košare.

Dnevnikov novinar je govoril tudi z domačinom Andrejem. Ta je povedal, da je bil v balonu njegov prijatelj z ženo in hčerko. Na srečo ni bilo nikomur nič hujšega. Hči ima zlomljeno roko, zakonca pa opekline, a ne hujše. Prijatelj je Andreju povedal, da ljudje niso skakali iz košare, ampak jih je tako premetavalo, da so iz nje padli.

Med poškodovanimi, ki so jih sprejeli na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, so sprejeli tudi nekaj otrok, eden potrebuje intenzivno zdravljenje še naprej. Star naj bi bil okoli deset let. Sprejeli pa so tudi nekaj tujcev, eno Britanko in tri Italijane. Najmlajši poškodovani je star okoli deset let, najstarejši pa okoli 60.

Poškodovane zdravijo v različnih bolnišnicah

Od poškodovancev v nesreči, ki se je davi zgodila na ljubljanskem Barju, so jih pet prepeljali v novomeško bolnišnico, po enega v celjsko in jeseniško ter dva v UKC Maribor. Tam pripeljana moška sta še v življenjski nevarnosti, celjski bolnik in jeseniška bolnica sta zunaj življenjske ogroženosti, v Novem mestu pa zdravijo lažje poškodovane.

Kot so sporočili iz UKC Maribor, so k njim prepeljali poškodovana moška, stara med 50 in 60 let. Oba sta v precej kritičnem stanju, saj ima eden izmed njiju kar 60 odstotkov opeklin po vsem telesu, drugi pa je ob malo manjših opeklinah dodatno poškodovan z zlomom hrbtenice in stopala.

Bolnika sta še v operacijski dvorani ob dveh ekipah mariborskega UKC, zaradi navedenih poškodb pa sta še vedno v življenjski nevarnosti, so še sporočili iz UKC Maribor.

V Celju zdravijo hudo poškodovanega moškega

V Splošni bolnišnici Celje je specialist splošne kirurgije in travmatologije Radko Komadina povedal, da so na zdravljenje sprejeli huje poškodovanega mlajšega moškega, katerega identiteto policija še preverja, neuradno pa naj bi bil Slovenec. Poškodovanec je bil že na mestu nesreče intubiran in umetno ventiliran, ob njegovem pregledu pa so ugotovili, da gre za hude poškodbe in sočasne opekline.

Poškodovanec, ki naj bi zelo verjetno vdihnil plamen, ima verjetno opečena tudi dihala, hkrati ima s številnimi zlomi poškodovan prsni koš. Njegovo stanje je stabilno, intenzivno pa ga zdravijo na enoti za intenzivno terapijo operativnih strok. Poškodovanec je izven življenjske nevarnosti, je Komadina še povedal za STA.

Poškodovanka na Jesenicah ni življenjsko ogrožena

Po besedah Andreja Kunstlja z jeseniške urgentne kirurške ambulante so k njim prepeljali v padcu z višine težje poškodovano Gorenjko z manjšo opeklino. Poškodovanko so oskrbeli in ni življenjsko ogrožena, je še pojasnil za STA.

Strokovna direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto Lučka Kosec je za STA povedala, da so v Novo mesto pripeljali tri moške in dve ženski, od katerih so štirje lažje poškodovani. Kljub temu bodo na opazovanju obdržali italijansko državljanko, dva Slovenca in angleškega državljana.

Nesreča se je zgodila davi malo pred 8. uro zjutraj. Umrli so štirje ljudje, našli pa so tudi vse pogrešane. V košari strmoglavljenega balona je bilo 32 ljudi - 30 potnikov ter pilot in kopilot. 21 poškodovancev so odpeljali v UKC Ljubljana.

Sodelovalo 40 zdravnikov

Namestnik predstojnika kliničnega oddelka za travmatologijo kirurške klinike Slobodan Macura, ki je koordiniral to reševanje, je povedal, da so v druge bolnišnice pripeljali lažje poškodovane, medtem ko so težje poškodbe oskrbeli v Ljubljani.

Ko so v UKC izvedeli za nesrečo, so takoj ustavili vse operativne programe in ostale aktivnosti v operacijskih dvoranah, tako da so imeli na voljo dovolj anesteziologov, kirurgov in drugega zdravstvenega osebja, pojasnjuje Kristan. Prav tako so na ta način prišli do dovolj operacijskih dvoran, nekaj so jih uredili v sobe za oživljanje. "Z relativno dobro organizacijo smo uspeli rešiti prve probleme," je dejal Kristan. Prvega poškodovanega so tako sprejeli v pol ure po nesreči, vse ostale v uri in pol.

Pri oskrbovanju in zdravljenju poškodovanih v balonarski nesreči je tako po njegovih besedah sodelovalo vsaj 40 zdravnikov s svojimi ekipami. Sicer pa Macura pojasnjuje, da so tudi drugi zdravniki, ki v tem času niso bili v službi, poklicali v UKC in se ponudili v pomoč. Pomagali so tudi zdravniki iz drugih oddelkov.

Poskrbeli so tudi za svojce, ki so jim dali na voljo prostor, v katerem jim nudijo vodo, psihološko in zdravstveno oskrbo. Če podatki o številu potnikov držijo, torej pogrešanih ni več, so povedali pristojni.

Točen vzrok nesreče še ni znan

Kot je povedala tiskovna predstavnica Uprave RS za zaščito in reševanje Vesna Marčič, je balon vzletel ob 5. uri zjutraj, ob 7.40 pa je kontrolo zračnega prometa prosil za spuščanje. Gre za balon S5-OLM, ki je strmoglavil ob Ižanski cesti med Ljubljano in Igom, 200 metrov od odcepa za Mateno, je zapisano na spletni strani uprave.

Na kraj nesreče je bilo napotenih več enot za nujno medicinsko pomoč, tudi enota ljubljanskega kliničnega centra. Aktivirali so gasilce z Iga in iz Ljubljane, civilno zaščito ter enoto za psihološko pomoč, so še povedali na upravi.

Zaprto je vozišče Ižanske ceste, reševanje pa še poteka, saj obstaja verjetnost, da je bilo na poletu še več ljudi. Kot so še povedali na ljubljanski policijski upravi, točen vzrok za nesrečo še ni znan.

Kontrola zračnega prometa: Nič ni kazalo, da bi bilo z balonom kaj narobe

Balon, ki je strmoglavil na Barju, je vzlet in pristanek opravljal v nekontroliranem zračnem prostoru in za to ni potreboval dovoljenja, so pojasnili na Kontroli zračnega prometa Slovenije. Pred vstopom v kontroliran prostor se je balonar javil, ko je zapuščal višino pa odjavil. Pri tem ni nič kazalo, da bi bilo kaj narobe, so dodali.

Balonarji so sicer dolžni svoje polete prijaviti kontroli zračnega prometa, v kolikor letijo v kontroliranem zračnem prostoru, medtem ko se jim za lete v nekontroliranem zračnem prostoru ni potrebno javljati, so še pojasnili.

Nekontroliran del zračnega prostora sega od površine zemlje do določene višine, kjer se začenja kontrolirani zračni prostor. Višina meje med njima je določena glede na vrsto reliefa. Kontroliran zračni prostor je ponavadi tisti, kjer je na voljo popolna radarska pokritost. Zračni prostor je po standardih Mednarodne organizacije civilnega letalstva (ICAO) sicer razdeljen na sedem razredov.