"Seveda zaužiti sladkor za telo lahko predstavlja hiter vir energije, vendar to ni povezano s hiperaktivnostjo," je pojasnila Koroščeva in navedla rezultate zanimivega poskusa: "Vsem vključenim otrokom so dajali izdelek, slajen s sladilom (brez sladkorja), ob čemer so polovici njihovih mater povedali, da so otroci zaužili sladkor. Zanimivo je, da so mame, ki jim je bilo rečeno, da so otroci zaužili sladkor, svoje otroke v času poskusa ocenile kot bolj hiperaktivne, čeprav otroci v resnici dodatnega sladkorja niso zaužili," je o vplivu prepričanj povedala Koroščeva, urednica spletnega portala inštituta, imenovanega Zdrava prehrana, ki objavlja aktualne prispevke s področja prehrane in prehranske znanosti. Na portalu ne objavljajo plačanih prispevkov ali oglasov, kar je temelj njegove kredibilnosti, prispevki pa so povzeti po znanstvenih raziskavah.

Najbolj težaven je tartrazin (E102)

Raziskujejo tudi vpliv aditivov na aktivnost in pozornost otrok. Nekatere aditive so označili kot potencialno škodljive za otroke, s čimer se trenutno ukvarja tudi Evropska agencija za varnost hrane, EFSA. Takšna so predvsem nekatera umetna barvila. Po besedah sogovornice največjo težavo predstavljajo tartrazin (E102) in nekatera druga barvila, (sun set yellow (E110), kinolinsko rumeno (E104), karmoizin (E122), rdeče AC (E129) in rdeče R4 (E124)). Dokazov za to je dovolj, da morajo proizvajalci na označbah živil, ki vsebujejo te aditive, potrošnika opozoriti, da proizvod lahko škodljivo vpliva na aktivnost in pozornost otrok.

"Na Inštitutu za nutricionistiko menimo, da ni potrebe, da bi proizvajalci te aditive sploh uporabljali. V resnici gre za nepotrebno uporabo - za lepšanje videza, ob čemer pa se je treba zavedati, da je na voljo tudi kar nekaj naravnih barvil," je povedala Koroščeva in dodala, da to seveda ne pomeni, da nasprotujejo uporabi vseh aditivov, saj je uporaba teh včasih povsem neproblematična ali celo koristna. Na tem področju je po besedah sogovornice v javnosti veliko napačnih informacij. Tudi nekatere povsem običajne sestavine, ki so jih v svojih receptih uporabljale že naše babice, se namreč prišteva med aditive. "Tipičen takšen primer je na primer limonin sok, ki naravno vsebuje veliko citronske kisline. Če bi jo poimenovali z E330, kot je njena uradna oznaka, bi to zaradi kroženja različnih zastrašujočih spletnih člankov o nevarnosti aditivov lahko prestrašilo marsikaterega potrošnika. Za to seveda ni nobene potrebe," je razbremenila poznavalka.

"Zdravi" izdelki za otroke

Starši v želji po čim boljši prehrani otrok nasedajo oglasom, ki določene sladice oglašujejo kot zdrave, ker vsebujejo nekaj mleka, lešnikov ipd. Živa Korošec je dejala, da je velika večina izdelkov za otroke, ki se oglašujejo kot zdravi, sladkarij. "Starši naj bodo vedno pozorni na sestavine, ki morajo biti po padajočem vrstnem redu označene na vsakem izdelku. Če je na primer na prvem in drugem mestu sladkor, to gotovo ni posebno zdravo živilo," je opozorila. Najbolje je seveda, da otrokom hrano pripravljamo sami. Sogovornica svetuje, naj uporabimo čim več sadja in zelenjave. "Če otroci tega ne marajo, jih poskusimo k uživanju pritegniti z igro in na zabaven način, predvsem pa začnimo uvajati ta živila že v zgodnjem otroštvu. Ne pozabite, da ste tudi starši pomemben zgled svojim otrokom. Če boste vi jedli zdravo, vam bodo tudi otroci lažje sledili," je svetovala.

Tudi voda z okusom vsebuje veliko sladkorja

Velika težava so lahko tudi brezalkoholne pijače. Vsebujejo namreč ogromno sladkorja in preostalih dodatkov. "V kozarcu takšne pijače je lahko tudi 10 in več žličk sladkorja," je povedala sogovornica, po mnenju katere moramo biti pozorni še na vode z okusi, ki lahko prav tako vsebujejo veliko sladkorja ali sladil, čeprav se zdi, da gre le za vodo. Dilemi se po njenem najlažje izognemo, če preberemo seznam sestavin, običajno je navedena tudi natančna vrednost ogljikovih hidratov oziroma sladkorjev v enem decilitru.

"Otroke je najbolje navaditi, da za žejo pijejo običajno vodo, lahko jim pripravite tudi sadni ali zeliščni čaj, seveda brez ali s čim manj sladkorja, ali pa vodo z limoninim sokom. Nikakor pa naj ne bo navada, da za žejo pijejo sladke pijače," je odsvetovala za konec.