Starši (stari starši), vzgojitelji in učitelji lahko otroku čut za sočloveka približajo in privzgojijo na različne načine. Oglejmo si nekaj najbolj preprostih, preverjenih in učinkovitih:

• Osredotočite se na dajanje in ne (tako kot običajno) predvsem na sprejemanje pozornosti. Namesto nase raje mislite na druge. S tem boste otroke (pa tudi odrasle) zelo razveselili oziroma vsaj prijetno presenetili in si pridobili njihove simpatije, pri tem pa začeli kmalu uživati bolj, kot če bi bili sami v središču pozornosti.

• Otrokom ponudite tisto, kar potrebujejo oni sami in ne vi. Spodbudite jih, da vam razkrijejo svoje potrebe, želje in pričakovanja, in se ne pretvarjajte, da bolje kot oni sami veste, kaj potrebujejo oziroma kaj je za njih najbolje. Prisluhnite jim in jih upoštevajte.

• Otrokom priskrbite tisto, kar jim je najbolj všeč oziroma v čemer najbolj uživajo. Naj bo njihov okus pomembnejši od vašega, njihove prioritete odločilne in njihovo razpoloženje najpomembnejše. Opazujte jih in se veselite z njimi, ker ste sledili njihovim željam.

• Namesto posploševanja se odločite za individualno obravnavo. En dan v tednu naj jedilnik sestavijo otroci, vi pa jim na mizo postavite le jedi, ki jih imajo najraje oziroma so si jih sami izbrali. Dovolite jim, da se odenejo v svoja najljubša oblačila in se v prostem času ukvarjajo z dejavnostmi, ki so jim najbolj pri srcu.

• Bodite širokogrudni in velikodušni, brez mukotrpnega izraza na obrazu, nepotrebnega napora in odpovedovanja. Otrokom pokažite, da je mogoče z nasmehom in lahkotnostjo opraviti tudi najbolj zahtevne naloge in uspešno izpolniti najbolj neprijetne dolžnosti. Tako boste spodbujali njihovo veselje in navdušenje, igrivost in lahkotnost - lastnosti, ki med odraslo populacijo našega časa postajajo vse bolj redke in dragocene.

• Brezkompromisno priskočite na pomoč v težavah in zapletih, nato pa vztrajajte, dokler se zadeve ne uredijo. S tem otrokom pokažete, da so težave zato, da jih rešimo, hkrati pa jim vzbujate upanje in dajete vero, da je z združenimi močmi mogoče premagati (skoraj) vse ovire. Nekoč se bodo tudi sami znali skloniti k človeku v stiski in mu pomagati.

• S svojimi otroki (najdražjimi) bodite pripravljeni deliti vse, kar imate - tudi in predvsem svoj dragoceni čas. Ne glejte na uro, ne hitite in ne tarnajte, da nimate časa - empatija se ne ravna po tiktakanju ure, marveč človeškega srca.