Vsi vemo, da so bile grške boginje Hera, Atena in Afrodita povabljene na neko poroko, niso pa povabili prepirljive boginje Eride. Ta je iz maščevanja med svate vrgla zlato jabolko z napisom »najlepša« in med tremi tremi prej omenjenimi boginjami je slednje nemudoma postalo »jabolko spora«, saj se niso mogle dogovoriti, katera od njih si ga resnično zasluži. Razsodnik je odločil, da je najlepša Afrodita, to pa je privedlo do trojanske vojne. Splošno znano je tudi slavno jabolko, ki se je odbilo od glave Isaaca Newtona, ko je ta zleknjen v sadovnjaku tuhtal o fizikalnih zakonih. Iz tega se je rodila teorija o težnosti, eni najbolj temeljnih fizikalnih zakonitosti. In vsi vemo o jabolku, ki ga je Oreharjev Tone zalučal v Podbregarjevega Poldeta in mu zbil klobuk, ko je ta pogledoval za lepo Mlinarjevo Mojco. Še bolj zanesljivo pa vemo o onem jabolku, ki ga naribamo za štrudelj, spasiramo za čežano, ga spečemo napolnjenega z orehi, surovega narežemo in postrežemo z orehi in sirom (na sliki), ga ocvremo v pivskem testu ali masi za palačinke, iz njega skuhamo kompot, ga stisnemo v jabolčno vino ali znameniti koroški mošt, damo med kakije, da se slednji prej zmedijo… Ali pa ga samo pojemo.

Jabolčna solata z artičokami

Potrebujemo 4 vložene artičokine srčke, 100 g krompirja, 80 g paradižnika, 80 g jabolk, 120 g šampinjonov, sok polovice limone, 4 velike in hrustljave liste zelene solate, 30 g vloženih koruznih zrn, 3 vejice peteršilja. Za solatni preliv še 0,6 dl ekstra deviškega olivnega olja, 0,3 dl dobrega balzamičnega kisa, ščepec morske soli, sveže zmlet beli poper.

Krompir operemo, pristavimo v hladni vodi in skuhamo do mehkega. Artičoke odcedimo in razkosamo na četrtine. Šampinjone očistimo in narežemo na lističe, stresemo v skledo, pokapljamo z limonovim sokom in premešamo. Paradižnik očistimo, narežemo in skupaj z narezanimi artičokami stresemo h gobam. Jabolka razkosamo na četrtine, razpeškamo, narežemo na drobne kocke in stresemo k šampinjonom in paradižniku ter premešamo. Kuhan krompir odcedimo, olupimo in narežemo na drobne kocke ter stresemo v skledo. V skodelici gladko razmešamo balzamični kis in sol, da se slednja stopi, potem med stepanjem postopoma prilijemo olivno olje in poper. Z nastalim prelijemo solato, premešamo, pokrijemo in v hladilniku mariniramo 15 minut. Solatne liste operemo in odcedimo, Peteršilj pa drobno sesekljamo. Na krožnike položimo solatne liste, Nanje razdelimo ohlajeno solato, ki jo potresemo s koruznimi zrni in sesekljanim peteršiljem. Postrežemo s popečenim kruhom in hladnim pivom.