Kot je ob robu obiska medijem pojasnila ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Novakova, vsako leto v Sloveniji poteka veliko število jezikovnih tečajev prav za te ciljne skupine, tovrstni tečaji pa bi bili lahko dodatna ponudba zdravilišča.

"Učiti se slovenščine v Sloveniji je drugače, kot učiti se slovenščine samo v šoli," je ministrica poudarila razloge, zakaj bi bilo takšno sodelovanje priporočljivo. Na uradu za za Slovence v zamejstvu in po svetu bodo zdravilišču pomagali pri navezovanju stikov, pri tem pa bodo morali večino dela vseeno opraviti v samem zdravilišču, je še pojasnila Novakova.

Tudi vodja Mladinskega zdravilišča in letovišča RKS Debeli rtič Ana Žerjal je bila z ministričinim obiskom zadovoljna, saj jim bo preko svojih povezav "odpirala vrata". Obenem pa je izrazila željo, da bi k njim hodili tudi zamejski Slovenci. "Smo idealen kraj za zdravstvena letovanja otrok in odraslih, ponujamo bogat športno-animacijski program, ki se lahko odvija 12 mesecev na leto," je opisala Žerjalova.

Po drugi strani vodja zdravilišča priznava, da tudi sami občutijo krizo. Predvsem imajo težave zaradi zagotavljanja celoletnega obratovanja, zaradi česar "moramo poiskati ustrezne produkte in tržne niše".

Kot je ugotavljala Žerjalova, se zmanjšujejo skupine otrok, ki so hodile k njim s pomočjo sredstev donatorjev, manjše pa je tudi število otrok, ki jih na zdraviliško zdravljenje napotujejo preko zdravstvene zavarovalnice. Po drugi strani pa letos na račun drugih skupin obiskovalcev, tako otrok kot odraslih, pričakujejo petodstotno rast nočitev.

V zdravilišču so za STA pojasnili, da je letos do avgusta pri njih letovalo okoli 15.000 otrok. Na Debelem Rtiču ponujajo programe zdraviliškega zdravljenja za otroke, napotene na podlagi odločb Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, sedem- in desetdnevno zdravstveno letovanje, šole v naravi, športne priprave, šolske tabore, priprave glasbenih šol ter kot novost tudi tabore zdravja in zabave v času jesenskih in zimskih počitnic.

Zdravilišče vsako leto gosti tudi otroke iz območij v Ukrajini in Belorusiji, ki trpijo za posledicami dolgotrajnih vplivov jedrske nesreče v Černobilu. Otroke bo v četrtek obiskal tudi generalni direktor za mednarodno razvojno sodelovanje in razvojno pomoč na ministrstvu za zunanje zadeve Mitja Štrukelj.