Sklicevanje na neverodostojne analize

"Boris Šuštar že vrsto let blati in napada naše podjetje in pri tem ne izbira sredstev. Na naš naslov nenehno prihajajo obtožbe o okoljski oporečnosti, čeprav jih ves čas argumentirano in strokovno zavračamo," tožbo utemeljuje tehnična direktorica Cinkarne Nikolaja Podgoršek Selič. V upravi družbe še pojasnjujejo, da jih Šuštar vrsto let blati s svojimi izjavami in nastopi v medijih ter objavami na spletnih straneh, kar med zaposlene kot tudi številne Celjane vnaša zmedo in strah.

"Lani nas je obtožil onesnaževanja s talijem in za zaposlene navajal, da imajo različne zdravstvene težave in poškodbe, pri čemer se je skliceval na očitno neverodostojne analize, medtem ko je javnosti zamolčal nekatere ključne podatke, s čimer je ljudi zavajal in želel diskreditirati naše podjetje. Da zaščitimo čast in dobro ime družbe, smo se odločili za tožbo in za škodo, ki nam jo je povzročil, zahtevamo tudi primerno denarno odškodnino," so še pojasnili v Cinkarni. Od Šuštarja zahtevajo 30.000 evrov odškodnine, kar naj bi bilo, tako so še dejali, primerno in v skladu z obstoječo sodno prakso.

"Ne bodo nas ustavili"

Šuštar je, pričakovano, zgrožen, zato je o tožbi že obvestil tako evropsko komisijo kot tudi evropski parlament. "Očitajo nam neresnične navedbe, ki naj bi krnile njihov ugled. Trdijo, da niso "umazana" industrija in da so njihovi izpusti v okolje skladni z zakoni in ne vplivajo na porazno zdravstveno stanje prebivalstva v Celjski kotlini. Mi menimo, da je Cinkarna tovarna, ki je grozovito uničila naše okolje, 17 hektarov zemljišč sredi mesta pa je najbolj onesnaženo področje v Sloveniji. Aktualna proizvodnja, kjer predelajo na tisoče ton rude ilmenit in titanove žlindre, s prašenjem v okolje spušča rakotvorne težke kovine, kot so kadmij, arzen, nikelj in še mnoge druge nevarne snovi," je v odzivu na tožbo zapisal Šuštar in dodal, da upravi Cinkarne, glede na analize, ki so jih pridobili oni, preprosto ne verjamejo.

"Mi smo analize plačevali sami, pomagali smo si še z drugimi uradnimi podatki, zato utemeljeno in legitimno opozarjamo na nesprejemljivost delovanja ekološko sporne in nesprejemljive industrije sredi Celja," še dodaja Šuštar, ki meni, da jih želi Cinkarna s tem le ustrahovati. "A ne bodo nas ustavili," zatrjuje.

Odstopili od arbitraže

Vodstvo Cinkarne je s Šuštarjem kot koordinatorjem Civilnih iniciativ sicer lani želelo ustanoviti štiričlanski arbitražni svet, ki bi po natančno določenem programu pregledal vhodne surovine in izhodne materiale iz proizvodnje titanovega dioksida, ugotovitve pa bi bili dolžni spoštovati obe strani. A do tega nikoli ni prišlo, saj je vodstvo Cinkarne od namere odstopilo, ker se Šuštar ni držal dogovora, da se v času vzpostavljanja in delovanja arbitražnega sveta v iniciativah vzdržijo obtožb Cinkarne.