V Čile bodo že jutri odšli Andrej Jerman, Andrej Šporn, Rok Perko in Boštjan Kline, prihodnji četrtek pa še večji del ženske reprezentance Ilka Štuhec, Maruša Ferk, Vanja Brodnik, Katja Horvat, Ana Bucik in Anja Oman. Pod vodstvom Marka Jurjeca so se v Ushuaii že pripravljali Mitja Valenčič, Janez Jazbec in Žan Kranjec, pod vodstvom Denisa Šteharnika pa Ana Drev in Ula Hafner. "Že drugič smo šli v Ushuaio, kjer smo imeli izvrstne razmere za vadbo. Tereni so blizu morja in na nizki nadmorski višini, zato je možna veliko bolj intenzivna vadba, kot sicer. V 19 dnevih smo opravili vse, kar smo si želeli, izbrali smo tudi opremo za zimo," je povedal Jurjec.

Tekmovalci za hitre discipline se bodo pripravljali v družbi Čehov

Vlado Makuc, strokovni vodja panoge za alpsko smučanje, je dejal, da se bodo tekmovalci za hitre discipline pripravljali skupaj s češko ekipo. "Ker je naša reprezentanca majhna, bomo lažje uredili vse številne logistične podrobnosti, od namestitve, organizacije treningov, rezervacij in delitve prog ter opreme. Pomembno bo, da opravijo čim večjo količino smučarskih ur. Sam trening tehnike bo sicer pomemben, vendar prav tako tudi podatek o testiranju smuči v zimskih pogojih, tako na mehkem kot tudi na trdem snegu ali celo v dežju. Tega na evropskih ledenikih sedaj ni mogoče storiti. Pomembne so bile fizične priprave, da bodo lahko zdržali 18 dni na snegu, včasih tudi po dve enoti vadbe na dan. Tudi smučarke imajo podobne cilje, kot moški, le da bodo trenirale vse štiri discipline. V La Pravi je zapadlo tudi nekaj novega snega, tako da bo lahko vadba potekala tekoča," je pojasnil Makuc.

Valenčič se želi boriti za najvišja mesta

Mitja Valenčič je bil izbran za najboljšega slovenskega smučarja minule zime in se je prebil med slalomske prvokategornike. "Priprave so bile zelo dobre in smo opravili še več treninga, kot smo načrtovali. Imeli smo prave zimske pogoje z umetnim snegom in ledom. Videli smo, kateri material se dobro obnese na trdem snegu. Do prve tekme me čaka še veliko vadbenih dni. Ni skrivnost, da se želim boriti za najvišja mesta. Tudi zdravstvenih težav nisem imel in hrbet, ki mi je včasih delal preglavice, se je prav tako dobro držal kljub velikim količinam snežnega treninga," je bil zadovoljen Valenčič.

Jerman po poškodbi trenira po načrtu

Andrej Jerman, edini Slovenec z dvema smukaškima zmagama v svetovnem pokalu, je okreval po poškodbi desnega kolena, ki se mu je primerila na smuku v Beaver Creeku 2. decembra lani. "Vsaka poškodba sredi sezone je neprijetna. Na mojo srečo pa je to za mano in sem treniral po načrtu. Bilo pa je več kolesarjenja, kot teka, da ne bi obremenjeval kolena, ki je že bolj 'bogo' in se moram izogibati tekov in poskokov. V Zermattu, kjer smo veliko trenirali in smo bili ves dan na snegu, je ob zadnjih vožnjah koleno postalo že trdo, toda po počitku je bilo naslednji dan že dobro in nisem imel nobenih omejitev. Moral bom delati z glavo, da ne bom šel z glavo skozi zid, kar se tiče količine treningov," je pojasnil Jerman.

"Kondicijsko sem še bolje pripravljen, kot lani. V enotedenskem treningu v Zermattu sem se privadil smuči, kar je v primerjavi z lani dobra novica. Čaka nas še vadba in testiranja ter popravki na južni polobli. Moja želja pa je, da bi več vadili veleslalom, kar smo sicer počeli že v Zermattu," pa je povedal Andrej Šporn, ki je bil v Jermanovi odsotnosti v lanski zimi najboljši Slovenec v hitrih disciplinah,

Štuhčeva želi ostati vsestranska

"Deset dni sem se pripravljala v Saas Feeju, sicer pa sem se veliko posvečala kondiciji. Tako bo še teden dni, potem pa nas čaka vadba v Čilu. Upam, da bomo imeli lepo vreme in da bom po vrnitvi vedela, katere smuči bom uporabljala. Pred slabimi štirimi meseci so mi operirali meniskus in pogačico. Zaboli me le še pri hitrih gibih, vendar le pri kondicijski vadbi," je povedala Ferkova. "Kakšne manjše bolečine zaradi stalnih kondicijskih treningov so še in sem se na to že navadila. Nekaj smučarskih dni je za mano in sem se privadila novim smučem, le pri hitrih disciplinah nas testiranja še čakajo. Sama si želim, da bi ostala čim bolj vsestranska smučarka," je povedala Štuhčeva. "Vesela sem, kar sem po veliki količini treninga prišla iz tritedenskih priprav zdrava. Trenirali smo dobro, veliko sem se posvečala veleslalomu in testiranju smuči. Po občutkih lahko rečem, da sem napredovala in marsikaj novega osvojila. Tudi s smučmi nimam večjih težav," je končala Drevova.