Kot je Kovačič danes zapisal za STA, je presenečen nad "grobim načinom obtoževanja o koruptivnem dejanju". Meni, da ni ravnal koruptivno in da tudi ni nobenih znakov koruptivnih dejanj.

Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila, da sta Kovačič in Manja Skernišak pri odločitvi za nakup delnic elektro podjetij od družbe Kandela kršila akte Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) ter s tem izkazala znake koruptivnih dejanj. NKBM je po navedbah komisije prek povezanih oseb zagotovila ključna sredstva podjetju 3Lan za plačilo are za nakup delnic Večera.

Banka je po Kovačičevih navedbah izvedla posel, ki je sodil v njeno registrirano dejavnost. "Posel finančnega posrednika je naredila po primerljivih pogojih obrestne mere za takšne posle in na koncu tudi uspešno poplačala financiranje klienta. Posel je bil izveden po primerljivi ceni financiranja in zaključen brez kakršne koli škode za banko, kar so pokazali tudi vsi opravljeni pregledi," je zapisal Kovačič.

Kovačič: Javna objava mojih pojasnil protikorupcijski komisij je neustrezna

Nekdanji prvi mož druge največje slovenske banke dodaja, da mu je še bolj nerazumljiva trditev, da so ravnali v nasprotju z interni aktom banke. "Ta trditev je absurdna, saj uprava banke sprejema interne akte in v kolikor bi menili, da bomo kršili interni akt, bi ga lahko ustrezno spremenili," pravi.

Uprava banko zastopa z neomejenimi pooblastili, kar pomeni, da ima vsa pooblastila za odobritev takšnega posla, dodaja Kovačič.

Meni tudi, da je javna objava njegovih pojasnil protikorupcijski komisiji, ki jih je komisija objavila na svoji spletni strani, neustrezna.

Poleg tega opozarja, da je mnenje komisije, ki mu ga je komisija poslala, da bi nanj odgovoril, drugačno od sedaj objavljenega. V prvem mnenju po Kovačičevih navedbah namreč komisija eksplicitno ugotavlja, da koruptivnih dejanj pri spot nakupu in terminski prodaji delnic niso zaznali, sedaj pa da ugotavlja, da so delovali koruptivno.

Korist omogočila s preplačilom elektro podjetij

NKBM bi lahko bila udeležena pri morebitnem nakupu Večera le ob predlogu direktorja Večera, naj pomembna podjetja s Štajerske, med njimi tudi NKBM, odkupijo Večer, pravi Kovačič. "Tudi to verjetno ne moremo šteti za koruptivna dejanja (ali pač?)," je še zapisal.

Protikorupcijska komisija je ugotovila, da sta Kovačič in Skernišakova s preplačilom delnic elektro podjetij omogočila korist v obliki sklenitve posla prodaje delnic in pridobitve kupnine oz. finančnih sredstev zasebni gospodarski družbi Kandela.

Krog finančnih transakcij se je po navedbah komisije začel pri fizični osebi M.S. (po neuradnih informacijah naj bi bil to odvetnik Miro Senica), ki naj bi prodal več tisoč delnic Elektra Ljubljana, Celje in Primorska neznanemu podjetju, od tega podjetja pa je delnice kupilo podjetje Kandela.

To je nato delnice prodalo NKBM, ki naj bi delnice z več kot 1,7 milijona evrov glede na takratne cene na trgu dvakrat preplačala. NKBM naj bi nato posel zavarovala prek družbe Vinag in prejetega poroštva od družbe Delo Revije, ki je bilo v lasti Mateja Raščana. Del kupnine, plačane s strani NKBM, naj bi podjetje Kandela nakazalo družbi Bomor, preostali del kupnine pa kot posojilo podjetju Piket, ta pa naprej fizični osebi.

To oseba naj bi nato celoten znesek kot posojilo nakazala podjetju 3Lan, ta denar pa naj bi družba vplačala kot aro za nakup Večera. Komisija sicer v ločenem delu v zvezi s fizično osebo M.S. ni ugotovila koruptivnih dejanj.