Predsednik vlade Janez Janša je v ponedeljkovem pogovoru za Reporter med drugim ocenil, da je glede na obnašanje največje opozicijske stranke in na vpliv "stricev iz ozadja" na SD le malo upanja, da se bo slovenska politika lahko uskladila okoli sanacije bank, upravljanja državnega premoženja in vpisa fiskalnega pravila v ustavo.

Spregovoril je tudi o možnosti rekonstrukcije vlade in dejal, da so vrata koalicije odprta v obe smeri: "Vsak, kdor želi pomagati, je dobrodošel. In vsak, kdor ni sposoben držati dane besede, bi ravnal pošteno, da iz nje odide."

Predsednik Pozitivne Slovenije (PS) Zoran Janković pa Janši odgovarja, da v stranki z zaskrbljenostjo spremljajo "nadaljevanje grobe, žaljive in razdiralne politike predsednika vlade, ki svojo napadalnost v zadnjih mesecih samo še stopnjuje". "Logični pomislek je, ali s tem prikriva nesposobnost vlade, da bi se konkretno spopadla s krizo in sprejela ukrepe, ki bodo pospešili gospodarsko rast, kar preimenovanja vojašnic, uvedbe novih praznikov in podobni ukrepi, ki le delijo ljudi, zagotovo niso," je zapisal Jankovič.

Odpiranje ideoloških tem ne rešuje ničesar, prav tako po prepričanju Jankovića ničesar ne rešujejo neprestana namigovanja na neke "strice iz ozadja", ki naj bi bili krivi za vse, česar vlada ne dela oziroma kar dela slabo.

Zato predsednika vlade v PS pozivajo, naj v svojih izjavah do drugače mislečih "postane bolj zadržan in konstruktiven". "Predsedniku vlade v takšnih časih ne sme biti prioriteta le lastno politično preživetje, temveč skrb za reševanje problemov države in predvsem izboljšanje pogojev za življenje državljank in državljanov, ki postajajo vsak dan bolj pesimistični in s strahom zrejo v prihodnost," je še zapisal predsednik PS.

Na izjave premiera Janše se je sicer danes že odzval tudi predsednik SD Igor Lukšič, ki je med drugim ocenil, da je Slovenija pod to vlado obsojena na ideološke spopade.

Janša nad javni sektor, Vizjak nad pokojnine

Igor Lukšič: "Žal taki vladi ni pomoči"