Vsi, ki trpijo za alergijo na cvetni prah, lahko svoje simptome preverijo v spletnem dnevniku cvetnega prahu, povezava do katerega je objavljena na spletni strani IVZ, in prikaže, katere vrste alergogenega cvetnega prahu so prisotne v zraku na nekem področju. Pri tem na IVZ opozarjajo, da informacije, ki jih s tem pridobite na teh straneh, ne nadomestijo alergološkega testiranja, ki ga opravi zdravnik.

IVZ opozarja, da je v poletnem času zrak dodatno visoko obremenjen s sporami gliv. Posebej v lepem vremenu je v zraku visoka koncentracija spor alergogenih rodov Cladosporium in Alternaria. Težave z dihali in očmi povzroča tudi prizemni ozon, navajajo.

Da se je začela glavna sezona pojavljanja cvetnega prahu ambrozije, opozarja tudi Zavod za zdravstveno varstvo Novo mesto, pri čemer navaja, da je koncentracija omenjenega cvetnega prahu že dosega vrednost, ki lahko vpliva na zdravje ljudi. Simptomi alergijske bolezni pri ljudeh se lahko sicer pojavijo, kadar koncentracija ambrozije preseže vrednost 20 zrn na kubični meter zraka.

Omenjeni zavod že tretje leto zapored v Novem mestu meri koncentracijo cvetnega prahu ambrozije v zraku. Za pretekli teden ugotavljajo, da je bila obremenjenost zraka z omenjenim cvetnim prahom v Novem mestu nizka do srednje visoka.

Agencija RS za okolje pa opozarja tudi na povišane vrednosti ozona v zraku v naslednjih dneh. Nevarnost za slednje obstaja predvsem na Primorskem, kjer je velika verjetnost, da bodo koncentracije ozona presegle opozorilno vrednost 180 mikrogramov na kubični meter.