Tožba se nanaša na članek z naslovom Denar od Patrie ni končal pri Janezu Janši, temveč v njegovi stranki SDS, ki je bil v Delu objavljen 23. novembra 2009. Članek je novinar Dejan Karba napisal na podlagi pogovora z vodjo finskih preiskovalcev Kajem Erikom Björkqvistom. SDS pa je zaradi članka vložila tožbo, s katero od Dela zahtevala 300.000 evrov odškodnine in javno opravičilo.

Ljubljanska okrožna sodnica Božena Novak je v svoji sodbi julija lani časopisni hiši naložila, da mora stranki plačati 10.000 evrov, češ da je s trditvami v članku grobo posegla v ugled stranke in njeno dobro ime. Delu pa je poleg odškodnine naložila še objavo opravičila.

Vendar je, kot poroča Delo, višje sodišče prvostopenjsko sodbo razveljavilo, saj tematika o nakupu vojaške opreme sodi med zadeve splošnega pomena, ki morajo biti deležne odprte in javne razprave. Višje sodišče je ugotovilo, da se je okrožno sodišče napačno postavilo na stališče, da ugotovitev o obstoju nedopustnosti ravnanja Dela temelji na razumevanju naslova članka.

Višji sodniki poudarjajo, da je treba naslov presojati ob upoštevanju podnaslova in celotnega besedila članka. Že iz uvodnega dela je namreč razvidno, da gre za ugotovitve preiskave finskih kriminalistov, zato Delu ni mogoče pripisati trditve, da je denar iz Patrie končal pri SDS, ampak zgolj trditev, da ima finska policija dovolj dokazov za tak sklep.

Okrožno sodišče bo o tožbenem zahtevku SDS ponovno odločalo čez dober mesec dni. Pri tem pa bo po napotkih višjega sodišča moralo presoditi predvsem, ali izjava, pripisana Björkqvistu, pomeni neizkrivljeno sporočilo tega, kar je v pogovoru povedal novinarju.