Jack Andraka je petnajstletnik, ki se je zaradi bolezni svoje družine, nekateri družinski člani so namreč oboleli za rakom, začel bolj zanimati za zgodnje odkrivanje raka. Posledično je ustvaril test za zgodnje odkrivanje raka trebušne slinavke, ki je 168-krat hitrejši in tisočkrat cenejši od trenutnega testa, ki velja za zlato pravilo na tem področju. Poleg tega, je razložil, raka odkrije v tako zgodnjem stadiju, da je stopnja preživetja več kot 50-odstotna.

Jack je povedal, da je na idejo za svoj test prišel med poukom biologije. ''Učili smo se o stvareh, ki se jim reče enostenske ogljikove nanocevke in kasneje še o molekulah, ki se imenujejo protitelesa. Nato sem seštel dve in dve,'' je povedal Jack in dodal, da je svojo idejo zapisal in natančen opis postopka poslal na 200 različnih laboratorijev in raziskovalnih inštitutov, vključno z laboratorijem Johna Hopkinsa in Nacionalnim zdravstvenim inštitutom.

Od 200 prošenj je dobil 199 zavrnitev in eno odobritev za uporabo laboratorija na univerzi Johna Hopkinsa. Jackov test stane le 3 cente in traja natanko 5 minut. ''Nanocevke delujejo kot biosenzorji. Od tega vedenja dalje sem izdelal svoj postopek zaznavanja raka. Vse, kar moraš storiti, je, da na senzor kapneš kri in izmeriš vzorec z dvema elektrodama. Nivo, ki ti ga elektrode pokažejo, ti pove, ali je v krvi prisoten rak ali ne,'' je preprosto razložil svojo idejo, s katero lahko zazna raka trebušne slinavke, pljuč in jajčnikov.

Kako mu je uspelo? Z internetom. Jack pove, da mu brez spletnih brskalnikov in vsega gradiva, ki se na medmrežju nahaja ne bi nikoli uspelo kaj podobnega. Zanimala ga je tematika in s pomočjo Googla je našel več informacij, člankov in statistik. ''Internet ponuja mladim raziskovalcem možnost, da dosežejo in odkrijejo marsikaj, ne da bi imeli doktorate iz biologije, kemije ali medicine,'' dodaja Jack.

''Znan Newtonov citat se glasi: Stal sem na ramenih velikanov, zato sem lahko videl tako daleč,'' zaključi Jack. ''Stojte torej na delu drugih in z njihovo pomočjo odkrivajte nove stvari.''

Jack je na Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in inženiringa letos maja prejel 75 tisoč dolarjev nagrade za nadaljnje raziskovanje.