"Morali bi nam povedati, da so neznano zdravilo preizkusili na dečku in nam dati izbiro, da zdravljenje odklonimo," je pojasnil Deepakov oče Sooraj. Deček je zdaj odvisen od svoje matere, "zdravniki pa niso storili nič, da bi plačali škodo, ki so jo storili", je še dodal njegov oče. Žalostna zgodba o Deepaku je samo ena izmed mnogih primerov zloveščega vzorca, ki se pojavlja povsod po Indiji.

Rast števila smrti zaradi nepreizkušenih zdravil je sprožila nasprotovanje številnih aktivistov, ki od državnih organov zahtevajo, da sprejmejo zakone, ki bodo omejili uporabo nepreizkušenih zdravil. Telo, ki nadzoruje rabo zdravil v Indiji (DGCI), je ugotovilo, da je zaradi nezakonitih testiranj zdravil umrlo 2031 ljudi. Leta 2008 naj bi zaradi zapletov pri zdravljenju, povezanih z nezakonitimi testiranji zdravil, umrlo 288 ljudi, leta 2009 637 ljudi, leta 2010 668 in leta 2011 438 ljudi.

Aktivist Anand Rai je poudaril: "Klinična testiranja državljanov brez njihovega privoljenja so kršenja osnovnih človekovih pravic in se prepogosto končajo s smrtjo nedolžnih ljudi, ki se niso zavedali, kakšna testiranja izvajajo na njih." Institucije bolnikom večinoma ne dajo "kopij podpisanih privoljenj in informacij za pacienta v primeru zapletov", zato večina ne dobi odškodnin.

Preiskovalna skupina, ki jo je napotilo vrhovno sodišče, je julija v sporočilu za javnost izrazila "obžalovanje", da z ljudmi delajo kot s "poskusnimi zajčki", na katerih testirajo zdravila in cepiva, izdelana s strani ogromnih koporacij.