Plač namreč niso prejeli že od maja, prav tako jim zdaj že nekdanje podjetje dolguje regres, potne stroške, več mesecev pa za 117 zaposlenih tudi niso bili odvedeni prispevki.

Stečajni upravitelj Tomaž Kos, ki je včeraj nameraval začeti pripravljati dokumentacijo, potrebno za pisanje odpovedi, pa je naletel na nepričakovan zaplet. "Elektro Celje, ki je eden večjih upnikov, je podjetju Garant že minuli teden odklopil elektriko, zato včeraj v računovodstvu niso mogli uporabiti računalnikov in začeti dela," je pojasnil Kos.

A so, kot je zatrdil, že v popoldanskih urah zaplet rešili in je celjski Elektro vendarle elektriko znova priklopil. Tako bodo že danes začeli pripravljati vse potrebno za odpovedi, ki jih bodo približno sto zaposlenim najverjetneje začeli vročati v četrtek. "Nekaj zaposlenih, predvsem v računovodstvu, bom za potrebe stečajnega postopka še potreboval, koliko, pa ta trenutek še ne vem," je dejal Kos.

Delavci si bodo po večmesečni agoniji, ko so bili brez plač, vendarle oddahnili. Mnogi so se namreč zaradi tega znašli na robu preživetja. S simbolično finančno pomočjo jim je priskočila na pomoč celjska območna enota Zveze svobodnih sindikatov, a to seveda še zdaleč ne zadošča za poplačilo položnic, ki so se zdaj že nekdanjim zaposlenim kopičile od maja, ko so prejeli zadnjo plačo.