Vreme je namreč tisto, ki najbolj vpliva na število potovanj z mestnim avtobusom. Lepo vreme je izpraznilo avtobuse in potnike raje prepričalo v alternative, pešačenje ali kolesarjenje.

V letošnjem letu so na Ljubljanskem potniškem prometu prodali kar dvajset odstotkov več vozovnic kot lani, hkrati pa so zabeležili tudi dobre štiri odstotke manj potovanj. "Šolarji se kljub kupljeni vozovnici vozijo tudi do petkrat manj na mesec v primerjavi z lanskim letom," je lepemu vremenu proste sedeže na avtobusih pripisal direktor Ljubljanskega potniškega prometa Peter Horvat. "Ob deževnih dnevih oziroma v času sneženja zabeležimo tudi do dvajset odstotkov več potovanj kot ob sončnem vremenu z višjimi temperaturami," je še pojasnil.

V poletnih dnevih julija in avgusta na LPP zmanjšajo tudi število obratujočih mestnih avtobusov, ob morebitnem dodatnem upadu potovanj pa število avtobusov ostane enako. Med delovniki zjutraj od sedmih do devetih ter med drugo in tretjo uro popoldan so avtobusi vseeno precej zasedeni, in sicer na LPP beležijo do 5500 potovanj na uro.

Na nekaterih linijah pa klimatiziran sedež dobiš tudi takrat, čeprav na LPP pravijo, da posebnih odstopanj med progami, ki bi bile povezane z vremenom, ne beležijo. A dokler ne lije kot iz škafa, je prostora dovolj na vseh avtobusih.