Contador je na vzponu na hrib Arrate v Baskiji z nekaj pospeševanji naredil ostro selekcijo, ki so ji bili kos edino še Joaquin Rodriguez ter junak etape in novi vodilni Alejandro Valverde (Movistar). Danes se obeta še težji zaključek.

Ker slovenskih kolesarjev ni na Vuelti, bo bolj zanimivo na Mednarodnem prvenstvu ZDA kot etapno dirko Po Koloradu imenujejo organizatorji. "To dirko sem imel za najbolj pomembno v sezoni. Takoj za Tour de France," je ameriškim medijem dal vedeti Jani Brajkovič. V Koloradu se počuti kot doma, v okolici Boulderja namreč tudi veliko trenira, saj sta tam doma trener Dirk Friel in zdravnik Inigo San Millan. Konkurenca bo deželi primerna: Evans, Nibali, Basso, Leipheimer, Danielson, Van Garderen, Phinney... "Sem realen in zmage ne pričakujem," pravi Brajkovič, ki pa na zmagovalni oder zagotovo upa. Dirka ima sedem etap, zaključuje pa se s kronometrom v Denverju (15 km).

V ozadju tekmovalne scene so prestopi. Sedaj je že očitno, da prvi sprinter Mark Cavendish zapušča Sky. Nova ekipa še ni znana. Med ekipami so z novačenjem javno najbolj aktivni v Astani (Brajkovič in Božič bosta dobila močne klubske kolege - Nibali, Fuglsang, Guardini), v francoski ekipi Ag2r (novi je drugouvrščeni z dirke po Sloveniji Domenico Pozzovivo) in v Saxo Bank (Daniel Bennati bo očitno klubski kolega Marka Kumpa). Od slovenskih kolesarjev so poleg Kumpa, katerega ekipa je že znana, blizu dogovora tudi Jure Kocjan (Team Tape1), Luka Mezgec (Sava) in Robert Vrečer (Vorarlberg).

Nihče od njih ekipe ne želi razkriti ali je po dogovoru z vodstvom nove ekipe tudi ne sme. Njihova dobra volja pa pove vse. Jasno je le to, da vsi odhajajo v ekipe, ki že imajo status ProTour ali si jo želijo pridobiti. Gre namreč za zanimive kolesarje z veliko točkami UCI, ki so po posebni formuli eden od kriterijev za dodelitev statusa. Strategija teh ekip je skrivanje dogovorov, saj lahko na podlagi znanih imen nasprotne ekipe točke preračunavajo in prilagajajo nakupe.

Povsem druga plat (pomanjkanja) zanimanja vpliva tudi na ugled prireditve. Najboljši dokaz je državno prvenstvo v vzponu, ki je bilo v soboto iz Idrije na Vojsko. Statusu primerno so prvenstvo vzeli le kolesarji Save. Prvi je na planoto priplezal kar odlično talentirani mladinec Matej Mohorič, sledili so Luka Mezgec, Nik Burjek in Vlado Kerkez. Kot peti je bil že veteran Miran Cvet iz Hrastnika. Malo drugače bo v nedeljo na dirki prestolnic Zagreb-Ljubljana. Tam se bodo tudi delile točke UCI, a bodo imele pogodbe minimalni vpliv. Razen na avstrijski trg, saj dirka velja za avstrijski pokal Tchibo. Zadnjo dirko tega pokala je na Gradiščanskem dobil kolesar Save Tim Mikelj.