Pribitek slovenskih na referenčne nemške obveznice se je znižal na 5,80 odstotne točke, medtem ko je v petek znašal 6,23 odstotne točke.

Sicer pa je danes nekoliko popustil tudi pritisk na Španijo in Italijo. Zahtevana donosnost na 10-letne obveznice Španije je bila popoldne pri 6,32 odstotka oz. 0,18 odstotne točke pod petkovo zaključno vrednostjo, zahtevana donosnost na italijanske 10-letne dolžniške papirje pa se je znižala za 0,04 odstotne točke na 5,79 odstotka.

Nekoliko nižje obresti so vlagatelji danes zahtevali tudi za nemške 10-letne obveznice, in sicer je donos do dospelosti na te obveznice oblikoval pri 1,51 odstotka, kar je 0,01 odstotne točke manj kot v petek.

Obrestna mera, ki presega psihološko mejo sedmih odstotkov, velja za nevzdržno. Takšna cena zadolževanja je evrske države Grčijo, Irsko in Portugalsko prisilila, da so zaprosile za pomoč evropske monetarne unije in Mednarodnega denarnega sklada.

Pritisk na Slovenijo se je okrepil, potem ko so bonitetne agencije Moody's, Standard & Poor's in Fitch državi znižale bonitetno oceno, posledično pa tudi ocene nekaterim bankam in podjetjem v državni lasti ter obveznicam z državnim poroštvom.