"Zgodnje vesolje si predstavljajte kot tekočino,“ je povedal teoretični fizik James Quach z Univerze v Melbournu. "Nato jo vesolje hladi, 'kristalizira'. Razlog za uporabo vode v primerjavi je, ker voda nima oblike. Na začetku ni bilo niti prostora, prostor ni obstajal, ker ni bilo oblike.“

Njihove raziskave temeljijo na šoli, ki se je pojavila nedavno in trdi, da je svet sestavljen iz nevidnih gradnikov, ki jih lahko obravnavamo podobo kot piksle slik na računalniških zaslonih. Quach na podlagi rešitev, ki jih ponuja teorija, poziva k ponovni obravnavi in popravkih standardnega modela nastanka vesolja. Želi si, da bi raziskave njegove ekipe privedle do dokazov, ki bi podprli predlagano rešitev.

"Največji problem velikega poka je sam pok,“ pojasnjuje Quach. "Ob poku se fizika sesuje. Trenutni model ne more priskrbeti nobenih napovedi o dogodkih v trenutku poka. Ne moreš uporabiti nobene matematike ali teorije:“

Quach z ekipo raziskovalcev preučujejo teorijo kvantne grafitacije (quantum graphity) in možnost obstojajo "razpok" v vesolju, ki naj bi jih lahko zaznali, ker naj bi ukrivljale ali odbijale svetlobo. Da bi svoje trditve dokazali pa morajo s pomočjo teleskopov dobiti želene rezultate, ki bi podprli teorijo.

"Če potrdijo moje napovedi, je to zelo dober dokaz v prid modelu zgoščene materije kvantne grafitacije, kar pomeni, da lahko opustite vse ostale poskuse,“ trdi Quach.