Etapo od Faustina do Arrateja (Eibar) je Valverde, ki je na Vuelti skupno zmago slavil leta 2009, prevozil s časom 3:49:37 in je mesto vodilnega prevzel od moštvenega kolega Jonathana Castrovieja. S časom zmagovalca so v cilj prikolesarili Španec Joaquim Rodriguez Oliver (Katjuša), Britanec Christopher Froome (Sky Procycling) in Contador (Saxo Bank), ki se vrača po dopinški kazni in je z ubijalskim ritmom pokazal nekaj stare slave. Prvi zasledovalci vodilne četverice so imeli že šest sekund zaostanka.

Špansko moštvo Movistar je sicer dobilo uvodno etapo španske pentlje, 16 kilometrski ekipni kronometer. Valverde je za etapno zmago dobil še bonus 12 sekund in ima v skupnem seštevku 18 sekund prednosti pred moštvenim kolegom Benatom Intxaustijem.

Prva gorska etapa Vuelte s skupno tremi kategorizirani vzponi je ponudila prvi seznam osrednjih favoritov za skupno zmago. Med slednje se prišteva tudi Contador, ki je na tej večetapni kolesarski preizkušnji skupno zmago slavil leta 2008. Španec, ki so mu zaradi dopinškega prekrška odvzeli skupno zmago iz leta 2010 na dirki po Franciji in naslov z dirke po Italiji leta 2011, je ob vzponu na Arrate narekoval strahovit ritem in nekajkrat napadel. Vendar pa sta v zadnjem kilometru, ki je bil speljan rahlo navzdol v ospredje stopil Rodriguez, ki ga je tik pred ciljem za nekaj centimetrov ugnal Valverde in mu etapo speljal izpred nosa.

Torkova etapa bo dolga 160 km in bo kolesarje vodila s startom iz Barakalda in ciljnim vzponom na Valdezcaray.