Navadna prevara

Janševa napoved po mnenju predsednika Konfederacije javnega sektorja Slovenije (KSJS) Štruklja pomeni, da podpisi vladnih ministrov nič ne veljajo. Ob tem je spomnil na podpisani stavkovni sporazum, s katerim se je vlada zavezala tudi za plače v letu 2013. Ena od točk sporazuma namreč pravi, da bomo šele ob koncu leta 2013 preverili, ali obstajajo pogoji za spremembo plačnih razredov v javnem sektorju, a do takrat sprememb ne more biti, je bil jasen Štrukelj.

Janša: "Kdor ni sposoben držati dane besede, bi ravnal pošteno, da iz koalicije odide"

Po Štrukljevem mnenju je to navadna prevara in temu se bo javni sektor primerno tudi odzval. Prepričan je, da gre "za samouničujočo potezo, ki vladi jemlje zadnje drobce verodostojnosti".

"Uničevanje javnih storitev in delanje prostora za zasebni sektor"

Kar se tiče preveč zaposlenih oziroma odpuščanja ljudi iz javnega sektorja, pa predsednik vlade, kot pravi Štrukelj, točno ve, da je Slovenija glede zaposlenih v javnem sektorju pod povprečjem Evropske unije in da dodatno zniževanje učiteljev, medicinskih sester, negovalk v domovih za ostarele, policistov, "pomeni uničevanje javnih storitev in delanje prostora za zasebni sektor".

Ker vlada po Štrukljevem mnenju nima absolutno nobene ideje o tem, kako izvleči državo iz krize, kako zagnati in povečati gospodarsko rast, se zateče k tistemu, kar je pri roki, to je ponovnemu zniževanju plač v javnem sektorju in zmanjševanju števila zaposlenih.

"Vlada ne obvladuje položaja v državi"

Tudi predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Drago Ščernjavič meni, da vlada ne obvladuje položaja v državi. Kot pravi, še ni podatkov o stanju privarčevanih sredstev v proračunu, zato je neodgovorno, da kar grozijo. "Pod zakonom za uravnoteženje javnih financ se ni niti črnilo še ni posušilo, njegovi učinki še niso znani, pa že spet grozijo," je dejal.

Ščernjaviča tako zanima, zakaj se vlada ni lotila vprašanja omejevanja sive ekonomije, kaj so naredili na področju javnih naročil, kaj glede razgrnitve slabih kreditov ter zakaj javno ne razgrnemo davčni dolg.

Po mnenju Ščernjaviča izjave o dodatnih rezih v maso plač niso usklajene niti znotraj vlade. "Vlada ni imela tovrstne seje, da bi sprejela takšna stališča, na podlagi katerih sedaj letijo takšne napovedi," je dejal.

"Na kompromise glede kakovosti javnih šol ne bomo pristali"

Štrukelj pa tudi dvomi v nadaljevanje pogajanj o socialnem sporazumu. Vprašanje je, koliko ima vlada sploh še interesa, da bi se pogajala v okviru socialnega sporazuma, se sprašuje. "Če bo, kot slišimo, mimo tega pripravila pokojninsko reformo in reformo trga dela, bodo v socialnem sporazumu ostali le še standardi in normativi v šolstvu," pravi Štrukelj in doda, da je tu kar se njih tiče zadeva jasna - na kompromise glede kakovosti javnih šol ne bodo pristali.

Janša je namreč v intervjuju za tednik Reporter pritrdilno odgovoril na vprašanje, ali bo treba še poseči v plače v javnem sektorju. Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak pa je v izjavi za javnost danes dejal, da ne pozna predloga, ki bi posegal v plače v javnem sektorju, kar pa po njegovih besedah ne pomeni, da racionalizacija javnega sektorja ni mogoča.