DeSUS ne bo privolil v novo znižanje pokojnin ...

Erjavec je na današnji novinarski konferenci, sicer namenjeni odzivu stranke na nekatere medijske zapise, komentiral tudi aktualne vladne projekte in vlogo opozicije. Med drugim je poudaril, da tudi fiskalno pravilo lahko pomaga pri reševanju težav, v katerih se je znašla država. Slovenija se bo namreč še naprej zadolževala in vsem je v interesu, da po čim nižjih obrestih merah. Če zlato pravilo to prinaša, Erjavec ne vidi razloga, da ga ne bi podprli.

Predsednik DeSUS je govoril tudi o današnji napovedi premiera Janeza Janše o zmanjšanju mase plač, namenjene javnemu sektorju. Erjavec sam je namreč pred dnevi napovedal, da ne bo privolil v novo znižanje pokojnin, socialnih transferjev in plač v javnem sektorju. "Povsem jasno je, da DeSUS kot tipična socialna stranka ne more več podpreti takšnih ukrepov," je danes dodal predsednik DeSUS.

... a ni proti reformi v javnem sektorju

Vendar pa to, da je proti znižanju plač v javnem sektorju, po njegovih besedah ne pomeni, da je proti reformi v javnem sektorju v smislu njegove racionalizacije in v smislu večje učinkovitosti. Država takšnega javnega sektorja, kot ga ima v tem trenutku, ne more financirati, je poudaril. Tudi sam je napovedal, da bodo na ministrstvu za zunanje zadeve v prihodnjih dveh letih zmanjšali število zaposlenih, saj bo masa za osebne dohodke nižja kot v preteklih letih.

Ob zmanjševanju javne porabe pa se Erjavec zavzema tudi za ukrepe na prihodkovni strani. Treba je "poskrbeti, da bodo obremenjeni zlasti tisti, ki ne čutijo krize", po drugi strani pa tudi na prihodkovni strani ne bo izboljšanja, če ne bodo pričeli s konkretnimi investicijami oz. če ne bo tujih vlaganj.

Potrebna je pravična pokojninska reforma

Osnutka pokojninske reforme, o katerem je v današnjih Financah govoril minister za delo Andrej Vizjak, predsednik DeSUS še ni videl, zato ga tudi ni komentiral. Je pa dejal, da se v DeSUS zavedajo, da je pokojninska reforma potrebna, vendar pa mora ta biti tudi pravična. Tudi v prejšnji vladi je po njegovih besedah malo manjkalo do soglasja v zvezi s tem, vendar ga niso našli.

Erjavec je ob tej priložnosti ponovil, da pa ne vidijo smisla v sodelovanju v koaliciji, če v okviru možnosti, ki jih ima država, ne bodo mogli zaščititi upokojencev.

Predsednik DeSUS je še napovedal, da bodo v torek na sedežu stranke imeli sestanek s člani delovnih skupin, ki so bile ustanovljene po sestanku vseh parlamentarnih strank. Na njem bodo analizirali dosedanje delo teh skupin in dokončno izoblikovali stališča glede odprtih vprašanj.