Kot so v Neku pojasnili za STA, jim začasno dovoljenje, ki ga je 13. avgusta izdala Agencija RS za okolje (Arso), na točki mešanja vode dovoljuje preseganje mejnega emisijskega deleža oddane toplote v Savo s sedanjih treh stopinj Celzija na 3,5 stopinje Celzija.

To pomeni, da lahko uporabljeno vodo segrejejo še za dodatne pol stopinje Celzija. Sicer pa pri vodi, ki jo po hlajenju vračajo v Savo, meje navadno dovoljenih treh stopinj Celzija letos še niso presegli oziroma obratujejo na meji navedene omejitve, so dodali.

Ker Nek med obratovanjem vodo iz Save uporablja za tako imenovani tretji hladilni krog, nizki pretoki z nekoliko slabšim izkoristkom vplivajo na njeno zmogljivost, ne pa tudi na varnost nuklearke, so hkrati poudarili.

V Neku so še zapisali, da je Arso za okolje v soglasju z občino Krško izdal omenjeno dovoljenje pod pogojem, da se premešana voda na mestu iztoka hladilne vode iz elektrarne v dnevnem povprečju ne segreje za več kot 3,5 stopinje Celzija nad svojo naravno temperaturo, izmerjeno pred odvzemnim mestom.

Kot so za STA povedali na Arsu, so tovrstno dovoljenje doslej izdali le krški nuklearki.