Umiritev hitrosti na slovenskih cestah je predpogoj za varno udeležbo v prometu. Do konca junija se je na slovenskih cestah namreč zgodilo kar 11 odstotkov nesreč več kot v enakem obdobju lani, v njih je življenje izgubilo 48 ljudi (lani jih je 71), 412 pa jih je nesreče preživelo s hujšimi telesnimi poškodbami. Do 17. avgusta se je število žrtev prometnih nesreč povzpelo na kar 71, so sporočili iz Generalne policijske uprave.

Policijskemu nadzoru se bodo pri meritvah hitrosti pridružili tudi mestni redarji, druge sodelujoče organizacije pa bodo izvajale več preventivnih aktivnosti. Višje povprečne hitrosti so značilne zlasti za obdobje lepega vremena, saj dobijo vozniki lažen občutek varnosti, pogosto pa tudi precenijo svoje sposobnosti. V tem obdobju je promet na cestah tudi bolj zgoščen.

Termin poostrenega nadzora sovpada z aktivnostmi policije pred začetkom šolskega leta. Policisti bodo meritve hitrosti opravljali še na cestah, ob katerih potekajo varne šolske poti.

Policija voznike tako poziva, naj prilagodijo svojo vožnjo razmeram na cestah, naj spoštujejo omejitve hitrosti in drugo signalizacijo v prometu, tako pa poskrbijo za lastno in tujo varnost udeležencev v prometu.